Zinedine Zidane, motorul Franţei mai bine de un deceniu – TVR

Îi întâlnim pe jucătorii de legendă ai Mondialelor în fiecare zi, în Jurnalul sportiv al TVR. Portretele celor care au scris istorie şi au schimbat fotbalul pentru totdeauna sunt difuzate în Jurnalul sportiv de la TVR 1 şi TVR 2.

“În această săptămână, avem întâlnire cu alte vedete ale Mondialului în Jurnalul sportiv al TVR 1 şi TVR 2: Zinedine Zidane (marţi, 29 mai), Ronaldo (miercuri, 30 mai), Franz Beckenbauer (joi, 31 mai), Salvatore Schillaci (vineri, 1 iunie), Ronaldinho (sâmbătă, 2 iunie), Zico (duminică, 3 iunie).

A adus titlul mondial în Hexagon răsplătindu-i astfel încrederea lui Aime Jacquet, omul care l-a propulsat în naţionala Cocoşului Galic. Zizou a fost motorul Franţei timp de mai bine de un deceniu, completând palmaresul Les Bleus cu trofeul Euro 2000.

În finala din 1998 Zidane a fost absolut imperial. Cele două goluri înscrise în prima repriză cu Brazilia au deschis calea către trofeul pe care o întreagă naţiune îl aştepta de aproape şapte decenii. Zizou şi compania au şters atunci durerea provocată de tragedia ratării calificării pentru Mondialul american şi au ridicat o echipă care a dominat scena internaţională timp de patru ani. La turneul final din 2006, veteranul Zidane a fost, din nou, placa turnantă a albaştrilor. Gol şi pasă de gol cu Spania, în optimi. Lovitură liberă fructificată de Henry cu Brazilia, în sferturi. Gol cu Portugalia, în semifinale, şi gol cu Italia, în finală. Zinedine se afla la un pas de o retragere fără cusur. A venit, însă, conflictul cu Materazzi şi cartonaşul roşu. Eliminare, iar Franţa pierdea la lovituri de departajare în faţa Italiei. O epocă se încheiase, iar Zidane, bătrânul maur îşi făcuse datoria. Putea să plece. Se încheia o epocă şi se punea punct unei întregi filosofii fotbalistice.

Toate miniportretele vedetelor Mondialului pot fi văzute în secţiunea dedicată Campionatului Mondial de Fotbal de pe stiri.tvr.ro.

Despre transmisia Campionatului Modial de Fotbal la TVR

Începând din 14 iunie, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cel mai important eveniment sportiv al anului 2018. În perioada 14 iunie – 15 iulie, toate cele 64 de meciuri, vor fi difuzate numai de televiziunea publică. 32 de echipe au un singur obiectiv: obţinerea mult râvnitului trofeu din aur pur.

De mai bine de 50 de ani, începând cu ediţia CM 1966 din Anglia, TVR este televiziunea care difuzează în exclusivitate cel mai mare eveniment fotbalistic al planetei. Campionatul Mondial din Rusia, primul găzduit de Europa de Est, este al 13-lea turneu pe care telespectatorii din România îl vor urmări la televiziunea publică.