BREAKING NEWS
Search

Vine vara, bine-mi pare, dar ai grijă la hidratare!

„Pentru o viaţă sănătoasă beţi minimum 2 litri de apă pe zi”, este un slogan pe care-l auziţi aproape zilnic, la radio sau la televizor. Medici renumiţi recomandă o astfel de „cură” cu efecte curative asupra organismului. Puţini sunt acum cei care n-au aflat că este benefic pentru organism să bei apă, însă destul de mulţi nu ştiu şi de ce, care sunt beneficiile pe care le pot obţine respectând acest „tratament” elementar.

Fiecare celulă din organism are nevoie de apă

Sunt detalii care pot uimi şi pot convinge că „doi litri de apă consumaţi zilnic” e cu mult mai mult decât un slogan, e o necesitate pentru oameni, mai ales acum, când vara începe să-şi ceară drepturile şi temperaturile se apropie deja de 30 de grade. Practic fiecare celulă a corpului uman are nevoie de apă pentru a funcţiona corespunzător. Mai mult, corpul uman este alcătuit, în proporţie de 65%, din apă, iar fiecare organ are nevoie de o anumită cantitate pentru a fi complet hidratat. Sângele conţine 80 la sută apă şi are nevoie de acest lichid pentru a crea noi celule sănătoase. Oasele sunt făcute în proporţie de 50% din lichidul vieţii şi au nevoie în continuare de el pentru a crea noi celule. Consumul apei potabile ajută la diminuarea diferitelor dureri, pentru că pune sistemul limfatic în mişcare. Acesta are nevoie de apă pentru a funcţiona corespunzător. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin intermediul sistemului limfatic, rinichi şi intestine.

Sfaturi de la Institutul European

 Printre semnalele hidratării insuficiente este chiar şi mirosul emanat. Respiraţia urât mirositoare este un semn clar al lipsei hidratării. Salivaţia ajută la igienizarea cavităţii bucale şi eliminarea bacteriilor de la nivelul gurii şi ea este stimulată de consumul de apă. Institutul European de Hidratare oferă cinci sfaturi-cheie pentru a respecta recomandările zilnice de a consuma 2,5 litri pentru bărbaţi şi 2 litri pentru femei:

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă / Când vă treziţi, se recomandă ca un prim gest reflex să beţi un pahar mare de apă, sau o băutură caldă (ceai sau cafea). Peste noapte transpiraţia este excesivă şi organismul simte nevoia de rehidratare.

Sport şi sticla la îndemână / Mulţ specialişti consideră că pierderile hidrice înregistrate în urma unei şedinţe de sport trebuie compensate. În acest caz, apa este un element esenţial organismului şi se recomandă ca şi atunci când faceţi mişcare să beţi cu înghiţituri mici apă la fiecare 15 minute.

La masă / Pentru a vă apropia de nivelurile de apă recomandate ar fi bine să beţi şi în timpul meselor. La micul dejun, puteţi folosi un pahar de apă şi o ceaşcă de cafea, la prânz e bine să serviţi şi supă, iar la dejun puteţi consuma două feluri de lichide.

Mai puţin alcool în lichide / Diversificarea opţiunilor atunci când consumaţi lichide este foarte bună şi face ca hidratarea optimă să fie mai simplă. Atenţie, doi litri de bere rece nu are semnul egal cu o hidratare corectă! Trebuie să fiţi atenţi şi la calorii atunci când alegeţi „răcoritoarele”.

Alte beneficii importante ale consumului de apă potabilă (minimum 2 litri pe zi) sunt:

  1. Lubrifiază articulaţiile, ajută la reducerea durerilor articulare, protejază împotriva uzurii.
  2. Reglează metabolismul. Asta înseamnă că persoanele supraponderale au nevoie de mai multă apă pentru a supravieţui.
  3. Reglează temperatura corpului.
  4. Creierul şi sistemul nervos vor funcţiona în mod normal dacă bei o cantitate mare de apă.
  5. Este un mic secret al tinereţii. Aspectul pielii va fi unul sănătos, hidratat, iar procesul de îmbătrânire va fi încetinit.
  6. Migrenele pot fi evitate printr-o hidratare corespunzătoare. Apa este principalul remediu împotriva durerilor de cap care pot deveni foarte supărătoare.
  7. Durerile de spate pot fi cauzate de un deficit de fluid din organism. Astfel, mişcarea şi consumul de apă sunt cele mai bune remedii pentru îndepărtarea acestor dureri.
  8. Infecţiile din organism sunt tratate rapid printr-o hidratare corespunzătoare. Toxinele se elimină, iar organismul va fi mai rezistent în faţa infecţiilor periculoase
  9. Afecţiunile respiratorii pot fi şi ele evitate printr-o hidratare corespunzătoare.
  10. Are o mare importanţă asupra valorii tensiunii arteriale.

Apa vie

Efectele miraculoase ale apei pot fi accelerate cu câteva „îmbunătăţiri” şi vă pot ajuta să aveţi o hidratare corectă zilnic. Pentru aceasta e bine de ştiut că anumite coktailuri pot da un plus calităţii apei dumneavoastră. Astfel:

Cuişoare pentru digestie – Cuişoarele ajută organele incluse în procesul de digestie şi luptă cu succes împotriva paraziţilor care se găsesc în corpul uman. Pune trei până la cinci cuişoare în apă şi lasă-le până când aromatizează apa. După ce bei apa, le poţi mânca.

Lămâie ca antioxidant – Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de vitamina C, lămâia proaspăt stoarsă are şi un rol antioxidant care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, îţi curăţă corpul şi ajută digestia, dacă stoarceţi o jumătate de lămâie în apă.

Ghimbir pentru vitalitate – Ghimbirul este folosit de secole ca remediu pentru tratarea crampelor, greţurilor, flatulenţelor şi digestiei proaste. Ghimbirul oferă organismului vitalitate, ameliorează starea de greaţă şi vomă, calmează durerile în gât, tratează indigestia, balonarea, bronşita, are efect afrodisiac, favorizează secreţia bilei şi mobilitatea vezicii urinare, fiind un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Tăiaţi o bucată de ghimbir (dimensiunea unui deget mare) în cuburi mici şi adăugaţi-le în apa. După ce beţi apa, mâncaţi ghimbirul.

Castravetele pentru fibre – Se taie castravetele în bucăţi mici şi se pun în apă. Apa are gust proaspăt şi este utilă pentru expulzarea toxinelor din organele incluse în procesul de digestie. După ce aţi băut apa, mâncaţi feliile de castravete, deoarece acestea conţin antioxidanţi şi fibre.

Scorţişoara arde grăsimile – Este un remediu împotriva viruşilor care îţi afectează digestia. Reglează nivelul de zahăr în sânge şi este foarte benefică în procesul de ardere a grăsimilor.

Miracolul H2O

 „Nu eşti bolnav, ţi-e doar sete”, este o carte scrisă de un doctor indian, F. Batmanghelidj, după ce a petrecut câţiva ani la închisoare, ca deţinut politic. El a experimentat în puşcărie proprietăţile miraculoase ale apei, descoperind că deţinuţii hidrataţi corect aveau mai puţine probleme fizice.  Batmanghelidj a început să-i trateze cu diferite tipuri de apă: apă sărată, dulce, amară şi a constatat că în 90% din cazuri, spasmele stomacului dispăreau pentru pacienţii săi. Medicul puşcăriaş a descoperit că nu toate simptomele erau cauzate de stresul din temniţă, dimpotrivă; 90 la sută din ele erau cauzate de deshidratare. (de Diana Sima)Clubul Media Business este o agenție full service care oferă de peste 8 ani servicii de publicitate și de consultanță în mass-media, marketing, comunicare și publicitate. Dacă sunteți interesat(ă) de acest proiect punem detalia un plan de business ireproșabil. Te rog să ne contactezi la chiromelu@yahoo.com, 0744 525 607 (Romeo Chiriac).