VIDEO: Ultimul meci pe “Ion Oblemenco”, templul in care zeii au coborat in iarba

Stadion: Ion Oblemenco

Denumire veche: Central (până în 1996)
Adresă: Bulevardul Știrbei Vodă nr. 25, Craiova, Dolj
Capacitate: 25.252 locuri
Dimensiuni teren: 105 x 68 m.
Nocturnă: 1.400 lucși

În 1964, odată cu promovarea Științei în prima ligă, stadionul Tineretului s-a dovedit neîncapător, prea mic pentru pasiunea și dragostea oltenilor pentru fotbal și echipa lor de suflet. Astfel, s-a proiectat o nouă arenă: Centralul din Bănie!
Stadionul a fost inaugurat la 29 octombrie 1967, cu ocazia meciului de tineret România – Polonia, scor 2-2, joc în care au evoluat și alb-albaștrii Sfârlogea, Deliu, Țarălungă și Marin Marcel.
De atunci a devenit fieful Universității Craiova! Locul în care zeii din Maxima au coborât în iarbă pentru a face fericiți zeci de mii de suporteri. Fiorentina, Leeds United, Olimpiakos Pireu, Bordeaux, Kaiserslautern, Betis Sevilla, Monaco ori Galatasaray au fost îngenuncheate de Universitatea Craiova pe vechiul Central. Aici, craiovenii au sărbătorit cele patru titluri naționale cucerite. Vechiul Central a fost martorul unor goluri și meciuri de legendă, inclusiv al parcursului european al Universității Craiova din sezonul 1982-1983 până în semifinalele Cupei UEFA.
Pe stadionul Central a evoluat în cinci rânduri și naționala României: 1972 – România-Austria (1-1), 1979 – România-Spania (2-2), în preliminariile CE, 1984 – România-Grecia (2-0), 1985 – România-Turcia (3-0), în preliminariile CM, 2003 – România-Bosnia (2-0), în preliminariile CE.
De altfel, stadionul deține recordul de spectatori la un antrenament al echipei naționale: 15.000 de olteni au venit să-i vadă pe tricolori la ședința de pregătire dinaintea meciului cu Bosnia, în 2003.
Din 1996, odată cu plecarea Tunarului din Bănie în lumea celor buni, stadionul i-a purtat numele: „Ion Oblemenco“, în semn de omagiu pentru cel mai prolific atacant din istoria Craiovei, omul care s-a identificat practic cu clubul.

CS Universitatea Craiova își dorește să reînnoade tradiția marilor performanțe și bucurii, drept pentru care vom renaște împreună pe arena „Ion Oblemenco“, casa alb-albaștrilor din 1967 încoace.
În sezonul 2013-2014, CS Universitatea Craiova va evolua pe stadionul „Ion Oblemenco“, apoi legendarul templu al fotbalului românesc va fi demolat pentru a se construi o arenă ultramodernă. „Va fi cel mai frumos stadion din Europa. Este inspirat din sculpura Domnișoara Pogany“, a spus Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. Stadionul va avea o capacitate de 40.000 de locuri, dotări de ultimă generație. Cel mai optimist termen de finalizare este 2015, cel mai pesimist: 2017.

Stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova va gazdui sambata, 1 noiembrie, ultimul meci inainte de a fi demolat. Construit si dat in folosinta in 1967, stadionul, numit initial “Central”, a preluat din 1996 numele unuia dintre cei mari fotbalisti din istoria Universitatii Craiova, Ion Oblemenco. Legendarul complex din Banie isi va deschide pentru ultima oara portile pentru suporteri, cu ocazia partidei dintre Universitatea Craiova si FC Botoșani, care va incheia sirul celor 47 de ani de meciuri jucate pe această arena. In locul sau va fi construit un alt stadion, ultramodern, care va costa peste 55 de milioane de euro si va fi gata peste aproximativ doi ani, după cum au anunțat autoritatile din Craiova.Stadionul va avea o cpacitate de 30. 854 de locuri, 624 de locuri pentru presă şi 222 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi. Suprafaţa terenului va fi de 76.971 mp, suprafaţa construită la sol 21.720, 7 mp, suprafaţa desfăşurată este de 41.000 mp, suprafaţa desfăşurată a gradenelor de 21.400 mp, regimul de înălţime de p+4, înălţimea maximă fiind de 60 de metri. Terenul de joc este prevăzut cu gazon natural cu sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenaj subteran, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby, 4 tuneluri de acces pe teren de 6 metri lăţime, câte unu pe fiecare corp al stadionului. De asemenea, stadionul va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetral. Gradenele sunt făcute din beton armat şi sunt concepute în aşa fel încât din orice loc din stadion să existe vizibilitate perfectă a terenului de joc. Tribunele vor fi foarte aprope de suprafaţa de joc. Acoperişul asigură protejarea spectatorilor din tribune de ploaie, soare şi ninsoare.
(foto si video: wwww.csuc.ro)

st