UNICEF si Baku 2015, colaborare in premiera mondiala

UNICEF si Comitetul de Organizare (CO) al Jocurilor Europene Baku 2015 au anuntat, la Geneva, o colaborare, in premiera mondiala, care urmareste sa imbogateasca viata tinerilor din Azerbaidjan. Acordul le ofera adolescentilor sansa de a afla cat de sigur si complet poate sportul sa aduca beneficii in vietile lor si imbunatateste rolul lor in dezvoltarea mostenirii sociale pe care o va lasa competitia, informeaza www.cosr.ro.

Acordul a fost semnat de Azad Rahimov, ministrul Tineretului si Sporturilor din Azerbaidjan si directorul executiv al Jocurilor Europene Baku 2015, si Marie-Pierre Poirier, directorul regional al UNICEF pentru Europa si Asia Centrala.

Ministrul Azad Rahimov a spus: “Noi insine o tara tanara, avem datoria de a investi in tineretul nostru pentru a-i asigura un viitor durabil. Suntem incantati sa lucram aproape de UNICEF pentru a maximiza mostenirea Jocurilor Europene si a crea posibilitatea de a implica prin intermediul sportului tinerii si copii din intregul Azerbadjan”.

Acordul va include consultatii online in 21 de districte din Azerbaidjan care vor culmina cu o Consultare Nationala pentru Adolescenti despre Sport Sigur si Complet, care va avea loc in Baku cu doua zile inainte de Jocuri. Un alt accent al acordului este de a incuraja tinerii sa se implice in sport in comunitatile lor si sa foloseasca la maximum numeroasele facilitati de ultima generatie construite in intreaga tara.

Marie-Pierre Poirier a declarat: “Stim ca in intreaga lume sportul este un instrument foarte putenic care naste pasiuni, aduce oamenii impreuna si transmite un mesaj important, la o scara uriasa, despre drepturile copiilor”.

“Jocurile Baku 2015 reprezinta o platforma unica pentru colaborarea intre toate sectoarele societatiile prin intermediul careia se poate investi in copii si adolescenti in cel mai eficient mijloc de a investi in societate ca intr-un intreg. Jocurile ne ofera o mare sansa de a discuta despre dreptul la un sport sigur si complet pentru baietii si fetele din Azerbaidjan si despre rolul sportului ca mijloc de a-i integra pe cei mai multi dintre copiii si adolescentii dezavantajati.

Simon Clegg, directorul operativ al Comitetului de Organizare al Jocurilor Europne Baku 2015, a adaugat: “Acest acord intre UNICEF si Baku 2015 este o intruchipare a spiritului olimpic pe care Jocurile Europene il aduc in Azerbaidjan. Eu si echipa mea suntem incredibil de emotionati vizavi de modul in care, impreuna cu UNICEF, le putem oferi sanse de a-si schimba viata prin sport tinerilor din tara noastra”.

Prin acest program, adolescentii vor avea ocazia sa discute despre importanta sportului in vietile lor si oportunitatile legate de gazduirea de catre Azerbaidjan a Jocurilor Europene si a viitoarelor evenimente sportive majore ca Marele Premiu European de Formula 1, Jocurile Solidaritatii Islamice si meciurile din cadrul UEFA 2020. Tinerii vor putea de asemenea schimba informatii si opinii despre mostenirea evenimentelor sportive cu colegi din Brazilia, o tara care a gazduit si va gazdui alte evenimente sportive de nivel mondial.

In temeiul acestui acord, Baku 2015 va sustine de asemenea UNICEF in promovarea importantei participarii copiilor in sport, prin intermediul canalelor de televiziune oficiale si social media aducand pasiunea sportivilor si spectatorilor din intreaga lume, care participa sau urmaresc Baku 2015, in sprijinul cauzei tuturor copiilor. (FOTO: www.cosr.ro)