Eurosport

Etapa a 6-a din Turul Franței, LIVE pe Eurosport 1

A șasea etapă a Turului Franței este ultima înainte de intrarea în Pirinei. Pe parcursul a 190,5 kilometri, între Arpajon-sur-Cere și Montauban, cicliștii vor avea de parcurs trei cățărări de categorii 3 și 4 și un sprint intermediar, informeză tv.eurosport.rohttp://tv.eurosport.ro/.

Nu trebuie să ne așteptăm la un forcing din partea oamenilor de clasament general, care se vor păstra pentru etapele de munte când vor încerca să se facă remarcați. Profilul etapei de astăzi este unul care favorizează viteza. Startul se va da la o altitudine de 622 de metri, iar linia de final este la numai 99 de metri înălțime, iar coborârile le vor “da aripi” rutierilor. Chiar dacă nu vom avea perioade lungi de plat, traseul fiind mai degrabă deluros, atacurile sprinterilor vor fi cele care vor face deliciul telespectatorilor astăzi. Alex Ciocan, expert și comentator Eurosport, a făcut o scurtă analiză a etapei a șasea din Turul Franței: “Este una dintre puținele șanse ale sprinterilor să se mai facă remarcați. La Montauban nu s-a mai ajuns din 1998, iar scenariul poate fi asemănător cu cel de atunci. O evadare se poate naște repede, dar poate rezista mult. Depinde de doi factori: câți sunt în evadare și câte echipe mai au forța să țină ritmul ridicat în pluton. Dar pentru că suntem abia în prima săptămână, pariurile noastre merg spre un sprint masiv. Kittel, Cavendish, Greipel, Sagan sau sprinterul de buzunar Coquard?”. Echipa de comentatori și experți ai Eurosport este în fiecare zi în dialog cu voi pe pagina de Facebook și răspunde comentariilor voastre în timp real.Etapa a șasea a Turului Franței este LIVE pe Eurosport 1 și online pe Eurosport Player de la ora 15:15 și este precedată de “Turul Franței Extra”, de la 15:00.

Ediția din acest an a Turului Franței se anunță a fi una dintre cele mai disputate din istoria competiției. La start se aliniază 20 de echipe, adică nu mai puțin de 180 de cicliști. Printre aceștia se numără favoriții Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana și Fabio Aru. Este pentru prima oară când cei cinci sunt prezenți în același timp la startul de pe 2 iulie, de la Mont-Saint-Michel. Pe lângă ei, alți rutieri valoroși, precum Richie Porte sau Thibaut Pinot, vin în Franța într-o formă foarte bună și ar putea reprezenta surprizele lui 2016. După victoria de anul trecut, Chris Froome (Sky) se află, așa cum era și normal, pe lista marilor favoriți. În cazul unui nou succes în 2016, britanicul ar putea deveni al doilea rutier, după Greg LeMond, care câștigă de trei ori Turul Franței. Îi va fi însă extrem de greu, mai ales ținând cont de faptul că ultimii care au reușit să își apere titlul cucerit în Marele Tur au fost celebrii Lance Armstrong (1999-2005) și Miguel Indurain (1991-1995). Froome începe Turul Franței cu un mic avantaj psihologic în fața lui Alberto Contador (Tinkoff) și a lui Richie Porte (BMC), pe care i-a învins în urmă cu puțină vreme în Criteriul Dauphine, pe care și l-a trecut în palmares pentru a treia oară (2013, 2015, 2016). Cel mai mare contracanditat al campionului en-titre pare a fi Nairo Quintana (Movistar). Columbianul nu a luat startul în Criteriul Dauphine, dar a participat în Ruta Sudului, unde a și câștigat. Competiția se anunță așadar una extrem de interesantă și intensă, iar rolul colegilor de echipă se pare că va fi decisiv în stabilirea învingătorului la finalul celor trei săptămâni de competiție. De când Christian Prudhomme a fost numit directorul cursei, importanța contratimpului a scăzut semnificativ în Turul Franței. Anul acesta vor fi două probe de contratimp, dar ambele desfășurate în munți. Profilul ediției din 2016 este de altfel unul foarte muntos, potrivit pentru cățărători, mai ales în ultima parte a competiției. Prima săptămână nu va fi una foarte solicitantă, dar odată cu intrarea în Pirinei și apoi în Alpi, cicliștii vor fi serios testați de cățărările și coborârile repetate. Cele 21 de etape vor acoperi o distanță de 3.535 de kilometri, cu 152 de kilometri mai mult decât traseul total parcurs de cicliști în Turul Italiei. Prima zi de pauză este abia luni, 11 iulie, la Andorra, după a noua etapă, iar a doua este programată marți, 19 iunie, la Berna. Cele două etape de contratimp individual sunt în etapa a 13-a (37,5 km, între Bourg-Saint-Andeol și La Caverne du Pont-d’Arc) și în etapa 18 (17 km, între Sallanches și Megeve). Turul Franței se va termina, ca de obicei, la Paris, pe Champs-Elysees, pe 24 iunie. Competiţia va fi transmisă în direct pe Eurosport 1 şi online pe Eurosport Player. (text și foto: tv.eurosport.ro)