“Tsunami” de probleme în tenis cauzate de creşterea numărului pariurilor online

În urma unui raport preliminar al Independent Review of Integrity s-a descoperit că tenisul are probleme semnificative de integritate, în special la nivel inferior şi mijlociu, cauzate de creşterea numărului pariurilor online.

Raportul a fost comandat de ATP, WTA, ITF şi Grand Slam Board,în 2016, după ce BBC şi BuzzFeed News au scris că 16 jucători din top 50 sunt suspectaţi de Tennis Integrity Unit că au trucat meciuri.

În raport se recomandă monitorizarea mai atentă a tenisului de nivel inferior şi mijlociu, unde ar exista în prezent un “tsunami” de probleme.

“Problemele de integritate sunt cu atât mai mari cu cât premiile sunt cele mai mici în raport cu costurile, perspectivele de avansare, interesul public şi resursele financiare”, se menţionează în raportul comisiei independente.

Mulţi sportivi care concurează la nivel inferior în tenis au probleme în a acoperi costurile de participare la competiţii, ceea ce face pariurile pe meciuri mai atractive pentru jucători.  O parte dintre jucători recunoscând chiar că ştiu de cazuri de trucare a meciurilor.

Din 3.200 de sportivi cu care s-a discutat, 16 la sută au afirmat că ştiu de jucători care pariază pe meciuri, 11 la sută au spus că ştiu că se oferă informaţii din interior, iar 14,5 ştiu de cazuri de meciuri trucate. 35 la sută au afirmat că ştiu de mai multe tipuri de încălcări de regulamente.

Nu există o soluţie simplă, dar trebuie să se limiteze piaţa pariurilor şi să se îmbunătăţească sistemele de prevenire a cazurilor de încălcare a integrităţii, de detectare şi sancţionare a acestor cazuri, se mai arată în raport.

Conducătorii WTA, ATP, ITF şi cei ai turneelor de Grand Slam Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open au recunoscut faptul că există vulnerabilităţi.

“Nu există dovezi de corupţie la nivel institutional sau acoperirea de către autorităţile din tenis a cazurilor de corupţie. Suntem mulţumiţi şi pentru că sunt recunoscute acţiunile pozitive de până acum în scopul eliminării problemelor de integritate. Însă recunoaştem şi că există vulnerabilităţi, în special la nivel inferior în acest sport. Suntem hotărâţi să acţionăm ferm pentru rezolvarea problemelor”, se arată într-un comunicat comun al autorităţilor din tenis.