Țineți minte numele: Wayne Rooney!” Englezul e cel mai selecționat jucător de câmp al naționalei

”Țineți minte numele: Wayne Rooney!” Englezul e cel mai selecționat jucător de câmp al naționalei

Un adolescent care nu împlinise încă 17 ani înscria golul victoriei lui Everton împotriva lui Arsenal și devenea cel mai tânăr marcator din istoria Premier League, informează tv.eurosport.ro.

5 septembrie 2016. La aproape 14 ani distanță, Wayne Rooney este astazi cel mai selecționat jucător de câmp din istoria naționalei Angliei. Din februarie 2003, de la înfrângerea cu Australia, și până la meciul de duminică seara din Slovacia, din preliminariile pentru CM 2018 (scor 0-1), Rooney a adunat 116 partide pentru echipa Albionului, depășindu-l astfel pe un alt fotbalist care a făcut istorie pentru Manchester United, David Beckham.

Cum a început totul

Wayne Rooney face parte din acel club select al jucătorilor care au ajuns să performeze la echipa națională, trecând mai întâi prin stadiile junioratului la mai multe grupe de vârstă. A început la naționala sub 15 ani (4 meciuri/ două goluri) și a continuat cu meciuri jucate la selecționatele Under 17 (12 meciuri/ 7 goluri) și Under 19 (o partidă).

Precocitatea sa devastatoare a făcut ca pasul spre naționala mare să fie făcut foarte rapid, pe când avea doar 17 ani.

Dar legătura lui Rooney cu fotbalul a început mult mai devreme. Născut pe 24 octombrie 1985 in Croxteth/ Liverpool, Wayne a fost mereu fanul celor de la Everton, echipă pentru care a marcat nu mai puțin de 114 goluri în 30 de meciuri. Se întâmpla pe când avea doar 11 ani iar semnalele erau foarte clare: băiatul avea ceva special!

a fost suspendat două zile de la școală după ce a făcut o gaură în peretele clasei. Era supărat pentru că i s-a confiscat mingea de fotbal 🙂
”vorbește-mi încă o dată așa și te trimit înapoi la echipa de tineret”, i-a spus la un moment dat Alan Irvine, antrenorul secund de la Everton. ”N-o vei face”, i-a răspuns Wayne, cu un amestec de obrăznicie și siguranță pe talentul propriu

”Felicitări, prietene! Să reprezinți echipa națională e cea mai mare onoare a unui fotbalist. Continuă să faci asta atât timp cât crezi că mai ai ce să oferi”, a fost mesajul pe care David Beckham i l-a transmis lui Wayne.

Este un mesaj de susținere venit în contextul în care Rooney a avut parte de un grup de contestatari în ultima vreme. Lipsa de rezultate de la Man. United, corelată cu performanțele slabe ale Angliei au făcut ca mare parte din critici să se abată asupra celui mai reprezentativ jucător al naționalei.

53 de goluri a marcat Wayne Rooney pentru Anglia în cele 116 meciuri, fiind cel mai bun marcator din istoria acestei echipe
În Premier League, Wayne a jucat pentru formația sa de suflet doar 2 ani, între 2002 și 2004 marcând pentru Everton 15 goluri în 67 de meciuri. Rămâne memorabilă reușita din octombrie 2002 și nu e vorba doar despre faptul că Rooney a înscris golul victoriei.

A contat felul în care a făcut-o și adversarul, pentru că vorbim despre o formație a ”tunarilor” care venea după 30 de meciuri fără eșec. ””, exclama entuziasmat comentatorul acelei partide.

75 de lire sterline pe săptămână. Acesta a fost primul salariu de fotbalist din cariera lui Rooney. Acum câștigă260.000 de lire săptămânal
Nu a durat mult iar transferul la United l-a transformat pe Rooney într-un superstar. De 4 ori ales cel mai bun jucător englez, Wayne a câștigat cu United titlul în Premier League de 5 ori plus o Ligă a Campionilor.

De la juniori la naționala mare

Despre Rooney nu se poate spune că a fost un junior de excepție. Dar asta doar pentru că a trecut extrem de rapid peste această fază.

Important e însă că, deși nu vorbim despre o experiență cantitativă în naționalele de juniori și tineret, Wayne a avut calitatea necesară să treacă prin 3 stadii de vârstă până să facă pasul spre echipa mare.

E o cerință tot mai des întâlnită în fotbalul care produce rezultate. Cel mai bun exemplu e cel al naționalei Spaniei (dublă câștigătoare de titlu european plus cel mondial), formată din jucători care și-au făcut junioratul împreună.

În contraexemplu, în România avem parte de foarte mulți copii talentați care au rezultate bune la juniori, fără a face apoi pasul spre fotbalul important. Sau de fotbaliști în prima reprezentativă care abia au adunat câteva meciuri la tineret. Aici e cazul chiar al căpitanului Vlad Chiricheș, selecționat doar de 3 ori în naționala Under 21.

un moment bun pentru a avea o explicație pe tema aceasta vine luni seara, când fostul selecționer al naționalei de tineret, Emil Săndoi este invitat la Premier League Magazin, emisiunea difuzată pe Eurosport 1 de la 20.30.
”Cu cât se aproprie de momentul în care trebuie să confirme, de obicei, juniorii români încep să clacheze din punct de vedere psihologic dar mai ales fizic. Aici, o contribuție negativă o au și cluburile la care sunt legitimați. Sunt foarte foarte puține cazuri în care regăsim fotbaliști inventați de sistemul nostru fotbalistic. Să nu mai vorbim de infrastructură, alimentație, vitaminizare și educație. Lipsesc cu desăvârșire”, crede Dan Chilom, gazda emisiunii de la Eurosport 1.
”Povestea mea până acum” este titlul autobiografiei lui Wayne Rooney iar titlul simbolizează perfect situația din cariera celui care poartă numărul 10 la Man. United. Acest ”până acum” ne spune faptul că băiatul ce spărgea pereții clasei unde învăța încă își dorește acea minge cu ardoare. Și pasiune.