Suprafata de joc, cel mai mare inamic la Turneul Campioanelor de la Shenzhen

Nu mai putin de patru jucatoare s-au retras, din cauza unor probleme medicale; unele tenismene au rupt tacerea: calitatea suprafetei de joc de la centrul sportiv unde se disputa Turneul Campioanelor este indoielnica.

Belinda Bencic, Elvetia, este cea de a patra jucatoare care a fost nevoita sa se retraga; era la jumatatea celui de al treilea set, din partida de semifinala, impotriva Elinei Svitolina, cand pur si simplu a cedat. “Aveam crampe musculare la picior. La inceputul setului al doilea, simteam ca tendonul ma lasa. Am chemat fizioterapeutul. Apoi am avut din nou dureri. Chiar n-am vrut sa ma retrag, am vrut sa termin meciul, dar n-a fost posibil. Cred ca suprafetele acestea nu sunt cele mai bune. Ati vazut ca au fost patru retrageri intr-o saptamana – a declarat sportiva elevetiana.

Turneul Campioanelor WTA se desfasoara la Shenzhen Bay Sports Center, pe un teren provizoriu, suprafata hard indoor. Tenisul este sportul cu cele mai multe suprafete: hard-ul (hard exterior si sala, adica hard interior), zgura si iarba. Dintre acestea, amintesc redactorii sportivi de la 6PM, hard-ul e cel mai solicitant si poate provoca cele mai mari probleme medicale. Tipul de suprafata pe care evolueaza jucatorii de tenis poate provoca accidentari ori poate reactiva suferinte si dureri mai vechi.

La finalele WTA joaca primele opt clasate la final de sezon. Dar trei dintre calificate – Naomi Osaka, Bianca Andreescu si Belinda Bencic – plus rezerva de lux Kiki Bertens, au fost nevoite sa se retraga. Osaka a avut o problema la umar, Bertens s-a imbolnavit, Andreescu si Bencic au avut necazuri musculare sau la incheieturi.

Parte din probleme sunt provocate de suprafata dura

Pe hard sunt mult mai frecvente accidentarile, pentru ca terenul este dur si presiunea pe articulatii, intr-o perioada scurta de timp, este foarte mare. “Suprafetele dure afecteaza negativ intregul organism. Stiu a sportul e o afacere si ca aceste suprafete sunt mai simplu de facut si mai ieftine decat zgura sau iarba, dar sunt sigur 100 la suta ca e o greseala” – declara Rafael Nadal, faimosul tenismen care a castigat de 18 ori Marele Slem.

Dupa ce a fost silita sa abandoneze in semifinala, elvetianca Belinda Bencic spunea reporterilor ca aceste terenuri sunt ingrozitoare pentru miscarile jucatorilor si pentru muschi: “Esti ca in nisip, te opresti imediat si simti asta in toti muschii”.

Ce spune Simona Halep

Eliminata din faza grupelor de la editia 2019 a Turneului Campioanelor, Simona Halep, care a avut si ea probleme medicale in teren, inclusiv in timpul meciului cu Bianca Andreescu, e de acord ca suprafata de joc a lasat de dorit. “Suntem toate obosite, dupa un an lung. Trebuie sa depunem eforturi suplimentare pe acest tip de suprafata. Dar asta avem. Nu ma plang, asta e” – spune campioana de la Wimbledon.

Promisiuni WTA

Steve Simon, presedinte si CEO World Tennis Association, promite ca, la editia de anul viitor, se vor lua masuri pentru imbunatatirea suprafetei de joc, tinand cont de toate problemele pe care jucatorii le-au semnalat anul acesta. “Ma astept ca in 2020 sa avem o suprafata mai rapida” – precizeaza Simon.Clubul Media Business este o agenție full service care oferă de peste 8 ani servicii de publicitate și de consultanță în mass-media, marketing, comunicare și publicitate. Dacă sunteți interesat(ă) de acest proiect punem detalia un plan de business ireproșabil. Te rog să ne contactezi la chiromelu@yahoo.com, 0744 525 607 (Romeo Chiriac).