STUDIU: Terapie prin dans

Un grup de cercetători din SUA au verificat efectele speciale ale unei terapii, pornind de la proiectul de acum 75 de ani al lui Marian Chance.  Care, descoperise că pacienţii cu care el lucra prezentau o îmbunătăţire fizică şi psihică după ce participau la cursurile lui de dans. Mergând pe premisa conform căreia corpul şi mintea se află într-o permanentă legătură, un grup de specialişti au înfiinţat Asociaţia Americană de Dans Terapeutic, care se adresează atât persoanelor cu probleme emoţionale, cât şi persoanelor cu probleme de alimentaţie, persoanelor care au supravieţuit unui abuz, vârstnicilor, copiilor cu autism, dar şi persoanelor care doresc să scape de stresul acumulat. Iar succesul este peste aşteptări. Terapia prin dans, sau terapia mişcării ritmate, provoacă schimbări complexe asupra celui care o practică. Aceste schimbări sunt resimţite atât la nivel emoţional, cognitiv, cât şi la nivel fizic şi comportamental. Potrivit Asociaţiei Americane de Terapie prin Dans, această metodă de tratament se deosebeşte de dansul obişnuit, bazat pe aspectul estetic, prin exploatarea naturii fiecărei mişcări fireşti a corpului pentru obţinerea unei stări de bine şi de calm. La baza terapiei prin dans stă ideea potrivit căreia o bună stare de spirit, mentală şi emoţională, favorizează existenţa unei stări generale de bine. Nu este vorba despre o artă cu reguli exacte şi cu paşi dinainte cunoscuţi. Din contră, cei care predau astfel de cursuri de terapie prin dans afirmă că în timpul terapiei nu există rutină, fiecare şedinţă aducând elemente noi, în funcţie de cât a evoluat pacientul. Este vorba despre o mişcare care urmează propriul ritm, cu scopul eliminării tensiunii acumulate. Specialiştii care realizează această terapie afirmă că în funcţie de tipul şi de intensitatea mişcărilor realizate – mişcări lente sau rapide, dansul oferă numeroase beneficii, la arderea caloriilor şi socializarea cu persoane noi. Un alt beneficiu al acestei terapii este reprezentat de faptul că mişcările de dans ajută la întărirea oaselor, în special a acelora care susţin greutatea corpului – tibia, fibula sau femurul. În acest fel se încetineşte şi chiar se poate preveni apariţia osteoporozei. Spre deosebire de alte sporturi solitare, dansul are şi o componentă socială, favorizând socializarea şi comunicarea. Asemeni antrenamentului de la sala de aerobic, şi dansul duce la arderea caloriilor.

Beneficiile dansului
– îmbunătăţeşte postura corpului, menţine silueta şi te scapă de celulită
– îmbunătăţeşte starea sistemului muscular şi osos
– îmbunătăţeşte funcţia sistemului respirator şi cardiovascular
– devii maleabil, energic
– scapi de dureri de spate şi de cap
– îmbunătăţeşte oxigenarea sângelui, activează metabolismul
– creşte imunitatea organismului şi starea de bună dispoziţie.
– mişcările pe care le faci în diferite dansuri latino (mambo sau salsa) te ajută să ai spatele drept, talia graţioasă, fesele, coapsele şi gambele bine proporţionate
– te ajută să îndrepţi umerii, să ai o postură corectă a spatelui, să-ţi corectezi devierile de curbură ale coloanei şi să previi anumite afecţiuni ale spatelui. – D.S. – (FOTO: www.psychologytoday.com)