Secretele pantofilor de sport folosiți în tenisul pe iarbă. Turneul ATP de la Nottingham, transmis de Eurosport

Chiar dacă suprafeţele de joc au evoluat foarte mult, astăzi majoritatea turneelor profesioniste din circuitele ATP şi WTA desfăşurându-se pe hard outdoor şi indoor, sau pe zgură, gazonul rămâne o suprafaţă importantă, aureolată de prestigiul tradiţiei şi al originilor fondatoare. Iarba vine cu acel farmec aproape magic, generat de auspiciile primului turneu din istoria modernă a tenisului, cel de la Wimbledon, desfăşurat în 1877 la All England Lawn Tennis and Crocquet Club, pe baza regulilor stabilite de maiorul Wingfield.

Militarul britanic, preluând multe detalii din Tratatul jocului cu racheta redactat de abatele italian Scaino la 1555, rezumă, inovează şi adaptează regulile vechi, asigurând în 1874 la Biroul pentru invenţii de la Londra „Regulamentul Sphaeristike”, adică al jocului lawn tennis. La începuturile sale moderne, sportul alb se disputa pe mai multe suprafeţe, inclusiv pe nisipul ud al plajelor înainte de flux din zona marilor staţiuni balneoclimaterice, dar iarba rămâne totuşi suprafaţa de predilecţie.

În zilele noastre, forurile care reglementează calendarul competiţional au alocat din sezonul 2015 o săptămână în plus intervalului dedicat turneelor pe gazon. Avem în prezent cinci săptămâni de probe pe iarbă, la care se adaugă şi turneul ATP de la Newport, USA, de la jumătatea lui iulie.

Tenisul pe „verde” înseamnă o deplasare foarte rapidă, în condiţii de siguranţă, pentru a lua în stăpânire fileul, dar şi capacitatea de a organiza în bune condiţii deplasarea în lateral pe linia de fund, pentru o defensivă cât mai elastică. Pe iarbă mingea sare mai puţin, efectele, mai ales cel liftat, primesc o mai mică importanţă, iar schimburile sunt scurte. Viteza suprafeţei fiind una mare, este evident că jucătorii şi jucătoarele rapide vor fi în avantaj.

Din aceste motive, a evolua pe iarbă presupune o încălţăminte adecvată. Spre deosebire de zgură, suprafaţă pe care alunecarea controlată este vitală, pe iarbă alunecarea trebuie cât mai mult evitată. Talpa pantofilor de tenis pentru gazon prezintă o bună aderenţă la suprafaţă, căci are asperităţi structurate, un fel de micro crampoane, în măsură a evita alunecarea pe iarba umedă sau tocită. De asemenea, talpa acestor pantofi de tenis se cuvine să fie plată, astfel încât încălţămintea să nu se afunde aproape deloc în suprafaţa moale care este iarba, şocurile fiind absorbite de gazon şi nu de încălţăminte. În sfârşit, spre deosebire de pantofii de tenis pentru zgură sau suprafeţele dure, care prezintă un material lateral rigid, bun să susţină efortul gleznei şi al tendoanelor, oferind protecţie, încălţările dedicate gazonului sunt compuse din materiale elastice, care lasălaba piciorului să „respire” şi să aibă un anumit joc pe înainte.

Condiţie necesară, încălţămintea specială pentru gazon trebuie însă completată cu instinctul foarte bun al tenismenului, în absenţa căruia nu există performanţă în tenisul pe iarbă. (text si foto: tv.eurosport.ro)