Renault Zoe a apărut în România!

Zoe a sosit în România! Nu este vorba despre personajul lui John Scalzi din romanul science fiction Povestea lui Zoe, și nici de soția celebrului Trahanache din scrierile lui Caragiale, informeaza masinalunii.ro. Numele sub care Renault a lansat automobilul electric 100% le-a dat bătăi de cap francezilor chiar de la apariție, întrucât multe familii din hexagon au strâmbat din nas pentru că fiicele lor au același nume. Au urmat și ceva procese, dar fără ca datele problemei să se schimbe, astfel că astăzi am testat automobilul care se aseamănă foarte mult cu modelele Clio sau Captur, alături de care împarte aceeași platformă.
Pe o piață a Vehiculelor Electrice, care a crescut progresiv în ultimii ani, depășind-o și pe cea a mașinilor hibrid, Renault s-a poziționat ca lider al vânzărilor în acest segment, în Europa, unde rivalii sunt Opel Ampera, BMWi3 sau Peugeot 3008 hibrid 4.
În lume, la fiecare 3 minute, un cumpărător alege un automobil electric în detrimentul unuia termic, echipat cu motor diesel sau pe benzină. Zoe mizează pe atuuri impresionante: autonomie de 210 km, dar care poate scădea până la 150 de km în cazul utilizării mai multor consumatori, cutie de viteze automată și noxe de poluare zero….Într-un scurt drive test i-am descoperit și o notă de sportivitate datorată cuplului foarte bun pe care îl întâlnește îndeobște la vehiculele electrice.
Pentru piața din România, francezii au venit cu două oferte. Versiunea Life costă 20.900 de Euro iar modelul Zen ajunge la 22.000 de euro, cu toate taxele incluse, dar trebuie reținut un amănunt de luat în seamă. Bateria se închiriază la un preț de 79 de euro pe lună, iar încărcarea la o priză normală durează între 6 și 9 ore. Pe modulul fast-charge așteptarea se limitează pe durata a trei ceasuri.
Vestea bună pentru potențialii cumpărători vine din bonusurile oferite de Guvern. Un ecotichet în valoare de 20.000 de lei, la care se poate adăuga și suma de 6500 de lei din Programul Rabla, ceea ce înseamnă cu putem achiziționa o mașină la prețul de aproximativ 15.000 de Euro!
Minunat ar fi ca România să țină pasul cu țările Uniunii Europene. 13 națiuni au convenit să creeze o ”magistrală eco” în care autostrăzile să fie racordate la un sistem de priye de încărcare a vehiculelor electrice.
La capitolul facilități, Norvegia oferă posesorilor de automobile electrice: benzi speciale, scutire de taxe de drum și parcare gratuită.