Petiție către Guvern semnată de Țiriac, Năstase și Halep pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv

Mai mulți foști și actuali jucători de tenis, printre care se numără Ion Țiriac, Ilie Năstase și Simona Halep au făcut o petiție către Guvernul României pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv, mai exact pentru transferul bazei din administrarea Băncii Naționale a României către stat, pentru a putea fi modernizată și folosită.

“Această petiție o depunem la secretariatul Guvernului, la MTS și la Ministerul Finanțelor, iar mai târziu o depun eu și la Ministerul Justiției. Noi, semnatarii, solicităm autorităților competente să inițieze de îndată toate demersurile necesare pentru ca statul român, în calitatea sa de adevărat proprietar al arenelor de tenis (n.r. — Arenele BNR), să redobândească folosința asupra locației, în vederea administrării bazei sportive conform scopului pentru care a fost construita, prin reincluderea acesteia în circuitul public sportiv național și internațional. De asemenea, cerem să fie făcute publice toate actele juridice relevante pentru clarificarea situației juridice a arenelor de tenis, precum și exprimarea poziției Guvernului și a ministerelor de resort cu privire la aspectele prezentate în această petiție. Din informațiile oficiale și accesibile publicului rezultă că arenele de ten se găsesc în proprietatea statului român și în prezent, iar BNR are cel mult un drept de administrare. Dar eu nu îi acord nici acest drept de administrare, pentru că MTS i l-a acordat BNR fictiv, adică fără să aibă drepturi în acest sens. Pentru că MTS în ’90 nu era proprietarul Arenelor BNR, așa că nefiind proprietar nu avea dreptul să acorde nimic nimănui. Prin Decizia nr. 506 din anul 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit cu putere de lucru judecat, adică e un lucru care nu mai poate fi întors, că actele anterioare comunismului nu mai prezintă relevanță și nu pot fi invocate în mod valabil de BNR pentru a pretinde proprietatea vreunui bun. Deci mâine dimineață, dacă Guvernul dă o Hotărâre de Guvern își recâștigă proprietatea asupra Arenelor BNR. Mai exact, întreg patrimoniul deținut de această instituție publică înainte de perioada comunistă a fost preluat de stat prin acte de naționalizare care nu pot fi contestate de către BNR, a spus Ţiriac

 

Semnatarii petiției sunt: Ioan Țiriac, Ilie Năstase, Virginia Ruzici, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea, Marius Copil, Adrian Ungur, Nicolae Frunză, George Cosac, Cosmin Hodor, alături de juniorii Rareș Golescu (10 ani, locul 4 național), Ștefan Haită (9 ani, locul 20 național) și Mihai Haită (11 ani, locul 70 național) — prin reprezentanții legali ai acestora.

 

La 4 octombrie 2017, Ion Țiriac, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, și președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, au fost audiați de Comisia economice de industrii și servicii a Senatului României în încercarea de a găsi o rezolvare. Conform ministrului Marius Dunca, experții Băncii Naționale a României au stabilit la 35 milioane euro valoarea fostei baze sportive Progresul, pentru cazul în care Primăria Capitalei sau MTS ar dori să preia acest obiectiv și să-l redea sportului.