Pe 10 și 11 iunie ai competiție de ciclism mtb și trail run la Călătorie între Cer și Pământ

Pe 10 și 11 iunie ai competiție de ciclism mtb și trail run la Călătorie între Cer și Pământ

Ciclismul românesc de competiție este într-o continuă creștere așa cum o arată numărul de evenimente de profil care crește și acesta de la an la an. La fel și numărul de participanți. Din ce în ce mai mulți sportivi, amatori și profesioniști, se înscriu la startul concursurilor de profil din România.

Însă cum în 2017 deja calendarul competițional este aglomerat, într-un singur weekend desfășurându-se și 5-6 concursuri în paralel în diverse regiuni ale țării, va trebui să alegi și să participi la cel care îți place cel mai mult, care oferă cele mai mari premii sau cel mai frumos traseu.

O opțiune aproape ieșită din comun, este Călătorie între Cer și Pământ de la Târgu Ocna, concursul de ciclism mtb ajuns în 2017 la a 5a sa ediție și care are loc duminică pe 11 iunie. Am spus ieșit din comun pentru că este singurul din România, și poate din lume, care oferă concurenților un traseu ce intră și în subteran. În Târgu Ocna este salina de la Mina Trotuș, iar traseul de concurs trece inclusiv prin tunelurile care pornesc spre adâncul pământului până la o adâncime de 240 m.

Concursul nu se desfășoară doar în subteran, însă această secțiune de aproximativ 7 km este absolut memorabilă, în special pentru că nu o poți parcurge pe bicicletă în altă perioadă a anului decât cu ocazia concursului. Cei 7 km din adâncuri oferă cicliștilor și zona misterioasă a tunelurilor industriale aspre și sporadic luminate, dar și partea turistică a salinei unde totul este feeric luminat și aerisit.

Odată încheiată această etapă, concurenții urcă înapoi la suprafață, iar concursul devine unul clasic însă deloc obișnuit sau plictisitor. Se pedalează în cea mai mare viteză puțin pe asfalt după care foarte repede se ajunge în natură unde începe urcușul pe drumuri forestiere și poteci de pământ sau iarbă. Ajunși în cel mai înalt punct al traseului, la 533 m altitudine, traseul începe să coboare. Distracția nu s-a terminat ba dimpotrivă. Poteca parcurge acum pădurile de pin și spre final oferă câteva secțiuni tehnice care trebuiesc abordate în funcție de experiența fiecăruia – în viteză maximă pentru profesioniști și cu precauție pentru începători.

Întrucât partea de exterior are aproximativ aceeași lungime cu cea interioara, bucla traseului are un total de aproximativ 15 km. La final concurenții ajung înapoi în oraș în piața centrală din Târgu Ocna de unde au luat startul mai devreme. Însă concursul nu s-a terminat. Formatul special al evenimentului presupune o durată totală de două ore timp în care participanții pot face cât mai multe ture. Evident, cine face cele mai multe ture, câștigă.

Cireașa de pe tort vine la finalul fiecărei bucle. Cine a mai participat știe deja însă cei noi vor fi plăcut surprinși când, chiar înainte de a încheia bucla, traseul competiției traversează și clădirea primăriei. Organizatorii evenimentului s-au bucurat încă de la prima ediție de susținerea autorităților locale, iar acum concursul trece inclusiv prin clădirea simbol a orașului.

Dacă cicliștii vor fi în acțiune duminică 11 iunie, alergătorii o vor putea face cu o zi mai devreme. Startul lor este sâmbătă 10 iunie. Traseele pentru trail run sunt cross 5 km și semimaraton 21 km, ambele incluzând și tunelurile speciale din Mina Trotuș. Privite în ansamblu cele doua trasee nu sunt dificile însă fiecare concurent le poate transforma în provocare personală.

Întrucât Târgu Ocna este stațiune turistică și balneară, iar regiunea oferă peisaje pitorești, ideal este să-ți organizezi un weekend prelungit și să ajungi în oraș de vineri, chiar și joi seara. Posibilitățile de cazare sunt numeroase, obiectivele turistice la fel, iar produsele gastronomice sunt gustoase și îmbietoare. În plus, te poți revigora înainte și după concurs, fie la ștrandul cu apă sărată, la ștrandul cu apă dulce sau vizitând pe jos salina pentru o cură sănătoasă de aerosoli.

Despre organizatori

SALROM – Societatea Naţională a Sării – poate nu pare a fi un partener ideal când vine vorba de o competiţie, dar SALROM este printre puţinele societăţi de stat real implicate în sportul de masă şi interesate de turism. SALROM a fost partener la toate editiile desfasurate din 2013 pana acum la salinele Slanic Prahova si Targu Ocna. La Slanic Prahova evenimentul Călătorie spre Centrul Pământului are loc în întregime în interiorul salinei pe un traseu de 3km. SALROM dispune în total de 7 sucursale şi doreşte să organizeze astfel de evenimente în cât mai multe.

Primăria Târgu Ocna – la fel ca în orice oraş, partenerul ideal pentru un eveniment de orice fel este Primăria. În cazul de faţă Primăria Târgu Ocna a ales să susţină un concurs de mountain bike si alergare pe poteca, lucru care nu este chiar uşor de făcut. Traficul în oraş va fi afectat, iar toată logistica din localitate va trebui să ia în considerare situaţiile neprevăzute care ar putea periclita concursul sau siguranţa locuitorilor. Tocmai de aceea Primăria Târgu Ocna este entitatea de bază fără de care concursul nu s-ar putea desfăşura.

Asociatia Transalpin Bike – este susţinătorul de nădejde care dispune în portofoliu său de concursul organizat la cea mai mare altitudine din România – Transalpin Bike Maraton şi concursul organizat la cea mai mare adâncime – Călătorie spre Centrul Pământului, surprinzător ambele fiind de mountain bike şi nu înot. Transalpin Bike Maraton este concursul desfăşurat în munţii Parang, care traversează şoseaua Transalpina în partea de sus a traseului şi care trece pa lângă Peştera Muierii în partea de jos a traseului. Toate evenimentele susţinute până acum de AS. Transalpin Bike au avut un impact deosebit asupra turismului în zonă fiind în acelaşi timp foarte apreciate de participanţi şi public.