Patzaichin lansează cartea ”Ascultîndu-l pe Ivan”

Joi, 19 noiembrie, de la ora 18:00, în standul Vellant de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, este programat evenimentul de lansare a celui mai recent proiect editorial al asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23: ”Ascultîndu-l pe Ivan”. Ivan Patzaichin, Vintilă Mihăilescu şi Teodor Frolu vor povesti cum s-a născut acest proiect şi mai ales ce îşi propune. Concepută ca documentar, cartea îl are autor de text pe antropologul Vintilă Mihăilescu. Ivan Patzaichin este o legendă a canoei la nivel mondial, multiplu campion olimpic și singurul român căruia i-a fost acordat “Colanul de Platină”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic Internațional (în 1990). A concurat la 5 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (1968-1984), având în palmares 7 medalii olimpice (4 aur și 3 de argint), mai multe decât orice alt competitor în istoria acestui sport. De asemenea, a participat la 11 Campionate Mondiale (în perioada 1970-1983), câștigând 8 medalii de aur, 4 medalii de argint și 10 de bronz. A fost de 50 de ori campion național.

Născut în 1949 la Mila 23, un sat pescăresc izolat în mijlocul Deltei Dunării, a început să muncească de la vârsta de 16 ani ca ucenic de pescar alături de tatăl său. Inspirat de succesul unor consăteni, Ivan Patzaichin ia drumul canoei. Un an mai târziu, la vârsta de 18 ani, câștigă prima sa medalie olimpică de aur, în Mexic (1968). După 20 ani de glorie sportivă, Ivan Patzaichin a continuat pasiunea sa pentru canoe din postura de antrenor. Timp de 25 ani și-a condus sportivii spre victorie, câștigând peste 150 medalii la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene. În perioada 1993-2009 a fost coordonatorul lotului olimpic de kayak-canoe al României. După 45 de ani de carieră sportivă de excepție, Ivan Patzaichin a decis să se dedice în întregime promovării valorilor comunităților locale din Delta Dunării și să abordeze public problema zonelor defavorizate în care populația nu beneficiază de oportunitățile oferite de de vecinătatea ariilor natural protejate.
În 2010 a fondat Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în satul său natal, demarând proiecte de dezvoltare locală durabilă prin educație, infrastructură verde și ecoturism. Din postura de antreprenor social, Ivan Patzaichin a lansat mişcarea Rowmania, ce folosește tradiţia ca resursă pentru recuperarea valorilor naturale, promovând sportul cu vâsle ca bază pentru turismul sustenabil, reponsabil și nepoluant.
Din dorința de a promova meșteșugul tradițional românesc, dar și pentru a facilita o experiență turistică nouă, a inventat canotca, o barcă inspirată de lotcă, pe care a numit-o “bicicleta apelor”. Pornind de la acest simbol, împreună cu Asociația care-i poarta numele, s-a implicat activ în dezvoltarea de produse și programe turistice, a lansat un festival al bărcilor cu vâsle la Tulcea – devenit principalul eveniment internațional al Deltei, a inițiat numeroase campanii și evenimente în țară și străinătate pentru promovarea ecoturismului și patrimoniului natural. Totodată, Ivan Patzaichin constituie sursa de inspirație a brandului PATZAIKIN, marcă autentic românească de eco-fashion și design. Folosind mixul de design inovativ cu materiale eco-friendly, produsele PATZAIKIN îndeamnă oamenii să se (re)conecteze la natură. Ivan Patzaichin se consideră un liant între diferitele inițiative care își propun revigorarea tradițiilor prin integrarea dinamică a inovației, folosindu-și reputația ca pe un catalizator al energiilor pozitive care servesc Delta, comunitățile sale, și modele de dezvoltare socială neinvazive.

11261407_913964518684997_1753943553734706090_n