BREAKING NEWS
Search

Parfumul și somnul – Tu știi în ce fel îți influențează aromele din dormitor odihna?

În vreme ce îți dedici timpul liber activităților fizice, pentru a te menține sănătos și pentru a dormi bine, în acest sens, este indicat să nu-ți subestimezi nici nasul. Cercetătorii susțin că există dovezi care atestă că anumite mirosuri au un efect major asupra felului în care te odihnești. De exemplu, levănțica scade ritmul cardiac și tensiunea arterială, ceea ce te face să te relaxezi și să aluneci într-un somn profund.

 

În cadrul unui studiu, oamenii de știință au monitorizat oscilațiile neuronale ale unui grup de subiecți și au descoperit că cei care au mirosit această plantă înainte de culcare au avut un somn mai bun și s-au simțit mai energici dimineața. O altă cercetare a scos la iveală faptul că sugarii au plâns mai puțin și s-au odihnit mai bine după o baie cu uleiuri parfumate de lavandă. Desigur, nu sunt un remediu pentru insomnie, dar uleiurile, lumânările sau odorizantele de cameră cu această aromă pot juca un rol important în rutina ta de culcare.

 

Vestea bună este că lavanda nu este singura care deține aceste proprietăți. Mirosul mentei, al lămâii, al portocalei, al lemnului de santal, al iasomiei, al vaniliei, al ravensarei și al trandafirului te ajută, de asemenea, să ai o noapte mai bună. Mai ales după antrenamentele solicitante, când durerile musculare sau oboseala nu-ți dau pace.

 

Iată ce efecte are fiecare aromă asupra somnului tău:

 

Portocala și lămâia reduc anxietatea și induc o stare de liniște. Te poți bucura de beneficiile lor dacă folosești uleiuri esențiale ori alegi un odorizant de cameră care să-ți împrospăteze întreaga casă. Pe de altă parte, menta contribuie la scăderea nivelului de cortizol, iar parfumul suav al lemnului de cedru te duce cu gândul la o țară de vis, eliminând tensiunea și stresul.

 

Cunoscută pentru gustul și aroma sa bogată, vanilia se dovedește a avea un efect pozitiv asupra stării de spirit. Ea poate acționa ca un antidepresiv în unele cazuri și creează mediul perfect pentru a aluneca într-un somn adânc și odihnitor. Vezi aici mai multe parfumuri pentru cameră, care au mireasma acestei plante cu puteri extraordinare.

 

La fel ca levănțica, iasomia și mușețelul au efect calmant și relaxează mintea. Ambele sunt folosite, de secole, la tratarea insomniei. O compresă te poate scăpa, de asemenea, de durerile de cap, iar ceaiul de iasomie are o mulțime de beneficii.

 

Și aroma suavă a lemnului de santal este liniștitoare. Un studiu arată că mireasma lui sporește activitatea creierului, ceea ce dă somnolență și asigură o odihnă profundă. Un alt parfum benefic pentru un somn bun este cel al ravensarei, ale cărei uleiurile esențiale îi ajută să doarmă pe cei care se confruntă cu simptome de alergie sau congestie nazală. În plus, planta este antibacteriană, antivirală și antifungică.

 

Deoarece parfumul este o alegere foarte personală, asigură-te că optezi pentru unul pe care nu îl asociezi cu stresul. În mod ideal, mireasma unei plante îți va da o stare de bine și te va face să rememorezi amintiri plăcute. Poate că lavanda te va duce înapoi într-o după-amiază însorită, pe care ai petrecut-o într-un decor mirific sau izul trandafirului te va transporta în grădina bunicilor. Indiferent care este alegerea ta însă, asigură-te că îi place și jumătății tale!

 

Sursa foto: Shutterstock.comClubul Media Business este o agenție full service care oferă de peste 8 ani servicii de publicitate și de consultanță în mass-media, marketing, comunicare și publicitate. Dacă sunteți interesat(ă) de acest proiect punem detalia un plan de business ireproșabil. Te rog să ne contactezi la chiromelu@yahoo.com, 0744 525 607 (Romeo Chiriac).