Cele 7 principii de care să ţii cont pentru a avea rezultate când te apuci de sport

Motivaţia – element primordial în activităţile zilnice

Am fost întrebată de foarte multe ori “de unde atâta ambiţie, atâta motivare şi dorinţă de a face mişcare/ sport”?  Pot spune că motivaţia vine din interior, este în principal cea intrinsecă, dar nu pot scoate din calcul şi factorii externi, persoanele care mi-au îndrumat paşii către o sală de sport. De mică am făcut sport, un an de tenis de câmp şi 15 de judo. Cele două sporturi pe care le-am practicat, fiind sporturi individuale, cred că m-au ajutat să îmi dezvolt latura de luptătoare şi să conştientizez că totul depinde de mine iar în viaţă e cel mai bine să te bazezi pe forţele proprii.

De regulă în viaţă mă ghidez pe principiul de a face ceea ce imi place şi mă face să mă simt bine (sportul, mişcarea). Încă de la vârsta fragedă de 10 ani am început să îmi canalizez atenţia asupra sportului. Iniţial, ca orice copil la acea vârstă, l-am privit ca pe „ceva” care mă ajută să mă dezvolt frumos, sănătos şi să aparţin unui grup.Ulterior, chiar dacă participam la 5 antrenamente pe săptamână, fiindu-mi destul de greu, pentru că şi cerinţele erau destul de multe, odată cu participarea succesivă la diverse competiţii (încununate de succes), am reuşit să stabilesc şi să realizez că, pentru mine, sportul este o prioritate. Consecvenţa, implicarea sufletească, dăruirea şi munca asiduă m-au ajutat să trec peste toate obstacolele ca în cele din urmă să mă bucur de recunoştinţa muncii mele prin nenumăratele titluri şi medalii obţinute.

Deşi, sportul , reprezenta o prioritate în egală măsură am acordat atenţie şi pregătirii mele profesionale, desigur tot în domeniul sportului. În prezent mă bucur de statutul de profesor de educaţie fizică şi îmi doresc să insuflu tinerei generaţii plăcerea de a face mişcare, sport şi în acelaşi timp să îi ajut să descopere, prin propriile experienţe, beneficiile obţinute în urma practicării oricărui tip de mişcare, sport.

Plăcerea de a lucra cu oamenii, de a-i cunoaşte şi de a le împărtăşi informaţii şi modalităţi despre cum îşi pot îmbunătăţi stilul de viaţă m-au adus în „lumea fitness-ului”. Poate prin natura sportului practicat, care presupunea o condiţie fizică generală foarte bună, sau poate chiar din simplul motiv că exerciţiile simple realizate cu greutatea propriului corp pot îmbunătăţi la fel de bine starea fizică şi psihică a oricărei persoane, am apreciat întotdeauna tipul de antrenament funcţional. În cadrul acestui tip de antrenament mai important decât hipertrofia musculară sau obţinerea unui tonus muscular este optimizarea tuturor parametrilor morfo-funcţionali. Adică obţinerea unui raport optim dintre masa musculară şi ţesutul adipos şi îmbunătăţirea tuturor celorlalte sisteme funcţionale (respirator, circulator, digestiv, şi altele).

Interesul pentru a face mişcare a devenit cu timpul mai mult decât o nevoie fiziologică ajungând în prezent până la nevoia de autorealizare şi dezvoltare personală. Sportul, educaţia fizică sau orice formă de mişcare realizată conştient, regulat şi organizat aduce cu sine atingerea tuturor treptelor din piramida nevoilor.

(de Cozma Laura Georgeta – Absolventa a facultatii de sport, profesor de educatie fizica si sport si formator pentru cursurile de instructor de fitness organizate de Asociatia Succes in Educatie si Sport).