Maratonistul care a jefuit 10 banci de unde a furat aproape 1 milion de euro

Pe nume Johann Kastenberger, a practicat maratonul in anii 80, reuşind să castige cateva concursuri. Iar cand nu alerga, Kastenberger isi consuma energia intr-o directie contradictorie si cam periculoasă, fiind implicat in jefuirea a 10 banci de unde a furat aproximativ 1 milion de eurospargatorul. După povestea lui s-a scris un roman, iar la Berlinală de acum câţiva ani a avut loc premiera filmului “Spargatorul”, bazat pe intamplari reale din viata sa. Kastenberger, alias “Pumpgun Ronnie” a dat prima spargere pe 25 ianuarie 1977 la un sediu al bancii Volksbank, de unde a furat 70.000 de şilingi austrieci. A fost prins si condamnat la sapte ani de inchisoare.

A spart apoi un sediu al bancii Raiffeisen, pe 20 noiembrie 1987, de unde a furat 88.000 de silingi. Apoi, la 19 februarie 1988, a spart trei banci din care a furat aproximativ 2 milioane de silingi. La 21 martie 1988, a inceput seria de jafuri in urma carora a sustras cele mai mari sume. Prima oara a intrat intr-o banca din care a furat doua milioane de silingi. A doua zi a furat un milion de silingi, iar în cea de-a treia zi a mai luat un milion de silingi. In toate aceste jafuri, Kastenberger era inarmat cu o pusca si purta o masca avand chipul fostului preşedinte american Ronald Reagan, ceea ce i-a adus porecla “Shotgun Ronnie” sau “Pumpgun Ronnie”.

Johann Kastenberger a inregistrat in 1988 recordul la maratonul de pe muntele Kainach (Austria), cu timpul de 3 ore, 16 minute di 7 secunde – competitie desfasurata la o altitudine de aproximativ 2000 de metri. De asemenea, a mai castigat si alte concursuri, iar faptul ca era un bun alergător l-a ajutat de cateva ori sa scape din mainile autoritatilor. Cateva sute de poliţişti au colaborat pentru prinderea sa, aceasta fiind cea mai mare anchetă a politiei austriece după cel de-al Doilea Război Mondial.