Sportivi taekwondo cu șanse de calificare la JO nu au putut participa la turneele de calificare indirecte

Manual despre cum să-ți bați joc de o federație olimpică. Autor: MTS; complice COSR

Sportivi cu șanse de calificare la JO nu au putut participa la turneele de calificare indirecte, informează bloguluihoratiu.ro.

La Rio, conducătorii celor două foruri s-au contrat între ei și au spus că vor da cărțile pe față și vor spune câți bani s-au dat la federații pentru pregătirea precompetițională. Însă n-au precizat faptul că au dat bani doar unde au vrut ei. COSR și MTS au „uitat” să susțină financiar o federație olimpică cu șanse mari să aibă 3-4 reprezentanți la Olimpiadă. Neglijență, dezinteres, subiectivism sau pur și simplu diletantism? Federatia Romana de Taekwondo (WTF) avea 4 sportivi cu sanse reale de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio. In aceasta disciplina, fiecare ciclu Olimpic de calificare, are câte patru turnee de precalificare anual, acestea aducând sportivilor cea mai mare cota din punctajul pentru calificarea indirecta (conform clasamentului mondial). Aceste turnee reprezinta cea mai mare șansă de calificare pentru sportivi, ele oferind posibilitatea calificării a patru sportivi pentru fiecare categorie de greutate, față de competiția de calificare directă, unde numai finaliștii (2 locuri) se califică, conform cotei CIO per categorie de greutate.

Cu toate că aceste competitii au fost introduse în proiectul de finanțare, conform calendarului internațional competițional și totodată avantajului evident pentru calificare, Ministerul Tineretului si Sportului nu a alocat bani pentru deplasările sportivilor în acest scop.

Cu chiu, cu vai, cu un sfert din bugetul necesar participării la turneul de calificari directe de la inceputul anului 2016, gazduit de Turcia, de la MTS, înca un sfert de la Comitetul Olimpic si Sportiv Român, iar restul bugetului asigurat din propriul buzunar, delegația României de Taekwondo avea să ajungă să participe, chiar și în aceste condiții vitrege performanței sportive.

Istoria avea să se repete aici. În cursa lor spre JO 2012, sportivii Mihăilă Mălina (-57Kg) și Amzoiu Robert (68Kg) au fost aproape de calificare, obținand locurile 5 și respectiv 7 la turneul de calificări directe, în condiții de „finanțare” precare. În luptă directă pentru un loc la Rio, sportivul Amzoiu Robert a fost dezavantajat printr-o gravă eroare de arbitraj și totodată manipularea sistemului competițional de oponentul său. Situația a fost sesizata de COSR și MTS, dar a rămas fără răspuns. Deși intra în atribuțiile forurilor de conducere ale sportului nostru apărarea propriilor federații, ambele organisme au lăsat federația de taekwondo să se descurce singură în raporturile cu forurile internaționale, atât administrative cât și juridice.

MTS-ul lui Lipă nu-și plătește medaliații europeni nici după 10 luni.

Președintele Federației Române de Taekwondo, Constantin Apostol spune că finanțarea activităților cu bani de la buget acoperă în general mai puțin de două luni de activitate dintr-un an calendaristic competițional. Cu toate acestea, sportivii de la Taekwondo au avut un flux constant de performanțe și rezultate internaționale. Așa s-a întamplat și în 2015, atunci când, în cadrul Campionatului European de Tineret la Taekwondo WTF, sportivii Mihăilă Mălina (-57Kg) și Roșeanu Claudiu (-80Kg) au adus României medalii de argint, respectiv bronz.

Așa cum era normal, ministerul ar fi trebuit să recompenseze medaliile respective cu sumele de 3700 lei, respectiv 2700 lei. Timp de 10 luni, de atunci și până acum, cei doi, dar si tehnicienii care i-au pregatit n-au văzut un leu de la instituția condusă de Elisabeta Lipă. Încă mai așteaptă…

Campionatul European din 2016 găzduit de România este sub semnul întrebării

Conducătorii federației de Taekwondo au primit acceptul MTS de a participa la selecția pentru organizarea Campionatului European de Cadeți din 2016, pe care ulterior au și câștigat-o. Pentru a vă putea face o idee despre amploarea evenimentului, vă pun la dispoziție câteva cifre oferite de organizatori:

Țări participante (pana la aceasta ora): 45;

Sportivi (pana la aceasta ora): cca 400;

Medalii puse în joc: 80;

Asistență: cca 2000 de oameni;

Cu aceasta ocazie, are loc, celebrarea a 40 de ani de activitate neîntreruptă a Federației Europene de Taekwondo (ETU), la care sunt invitați circa 200 de oficiali din 51 de țări membre ale acestei organizații.

Constantin Apostol (președinte FR Taekwondo): „Problemele organizării acestei importante competiții au apărut prin prisma faptului că suma prevăzută în devizul competiției nu s-a virat în conturile federației nici până la această dată de către ordonatorul principal de credit, MTS, inițiator al acestui proiect, în colaborare cu Federația Română de Taekwondo.

Astfel, din totalul de 670.000 lei necesari găzduirii în bune condiții a competiției, MTS a aprobat in data de 05.08.2016 (cu numai 33 de zile inaintea startului evenimentului) suma de 111.200 lei, ceea ce reprezintă circa 20% din deviz, nici aceștia nefiind virați pănă la aceasta dată în conturile federației.

Prezenta situație a generat o adevărată criză în cadrul comitetului de organizare. Prin urmare, lipsesc fonduri importante care pe moment nu au de unde să mai vină. Noi, oficialii federali, ne aflăm în situația disperată de a ne amaneta locuințele la bănci pentru ca această misiune să poată fi dusă la bun sfârșit și, implicit, pentru ca România să nu se facă de râsul lumii”.

Ca și o completare a celor de mai sus am primit pe email următoare declarație a președintelui federației, Constantin Apostol. Pentru o cât mai mare acuratețe a informației am decis să o redau integral.

„Superficialitatea autorităților în ceea ce privește angajamentele României în acest domeniu sunt revoltătoare. Suma de 111.200 de lei s-a alocat unui capitol la care este mentionată taxa de concurs. Aceasta nu acopera integral inscrierea tuturor sportivilor, federația fiind pusă în situația de a propune, fundamental, cătorva dintre sportivi, să participe la numai 33% dintre luptele la care se califică, întrucât așa a hotărât unul sau mai mulți reprezentanți ai MTS, că merită.

Din cauza lipsei de fonduri, acești sportivi, care ar fi urmat, în mod normal să dea prima lor bătălie importantă din carierele de sportivi de performanță, pe meleaguri natale, nu au putut face nici macar o zi de pregătire centralizata, nici acest capitol nefiind finantat în vreun fel, până la această oră, cu toate că MTS a angajat încă din luna ianuarie această activitate, fără a prioriza însă, din câte se pare, obținerea performanțelor.

Nu există un echipament reprezentativ, ceea ce va influența în mod obiectiv, atât spiritul de echipă cât și imaginea României în cadrul deschiderii și închiderii oficiale a evenimentului, ca să nu vorbim despre situația în care un sportiv ar trebui sa urce pe podium în hainele de stradă sau în echipamente de alte culori.

Situația este mult mai gravă atunci când discutam de plata indemnizațiilor arbitrilor și oficialilor, circa 54 de persoane de diverse nationalități ce au susținut în cadrul procedurii de eligibilitate, ca evenimentul să se desfășoare în Romania și vor afla că nu-și pot primi drepturile, urmare a prestației lor în cadrul competiției.

Neconformismul și deficitul de standard privind aprobarea sumei de 111.200 de lei stă și în faptul că apare capitolul parțial „cazare” omițând că aceste persoane, conform contractului de competiție ce stă la baza devizului și avizului prealabil MTS, are clar prevăzut obligația asigurării cazării și mesei pentru oficialii competiției.

Dacă toatea acestea par scoase dintr-un scenariu al funcționarilor MTS cu privire la modul în care își achită sarcinile de serviciu, menționăm că au omis și la capitolul „transport” o sumă esențială ce se constituie într-un impediment de netrecut dat fiindcă delegațiile ce urmează să participe la acest eveniment sunt formate în proportie de 80% din copii cu vârste între 12 și 14 ani. Imaginati-vă cazul in care nu vor putea fi transportati la timp de la aeroport la hotel, de la hotel la sala de sport și retur, conform convențiilor internaționale. Există din partea MTS obligația de a suporta, pe langă cheltuielile care în mod oportun și legal au fost solicitate si avizate prin autorizația finală de organizare a evenimentului din data de 15.07.2016, respectiv cazare, masă și întretinerea hidrolitica a acestora, paza și transport, conform obligațiilor prevăzute în respectivele tratate internaționale menționate mai devreme, la care țara noastră este semnatară pe plan global.

În consecință, ne vedem în situația de a asista la un moment de declin al imaginii României pe plan internațional apreciind că toți cei ce vor trebui să stea în aeroport sau să găsească soluții de a se deplasa singuri, cu riscurile de rigoare, sa apeleze la consultanță diplomatica ce le reprezintă interesele, ca să nu vorbim de vectorii de presa, ostili României, așa cum am asistat în ultima perioadă la episoadele Sky News sau ghidul pentru turiști propus de către Ambasada Marii Britanii pentru cetățenii care au participat la meciul Steaua Bucuresti – Manchester City.

Este regretabil că o activitate ce ar putea contribui afectiv, moral și economico-administrativ la îmbunătățirea imaginii României în lume, cât și la consolidarea unei mentalități colective pozitive pe o nișă de vârstă esențială, atât în plan sportiv, cât și social este tratată cu atâta indiferență și lipsă de profesionalism, respect și luciditate.”

Semnează

Constantin Apostol, președinte Federația Română de Taekwondo (WTF).

Având în vedere cele prezentate mai sus, nimeni nu mai poate crede într-o rezolvare a situației la MTS. Poate o intervenție de la Guvern ar putea fi colacul salvator. O intervenție care să amendeze nu numai ceea ce s-a întâmplat în acest caz, dar și ca un decont al participării noastre la ultima olimpiadă, precum și pentru cei câteva mii de ÂÂÂÂÂÂ sportivi ale căror premieri au fost tăiate pur și simpu de la buget anul acesta pentru păcatul de a fi neolimpici. Și pentru cum a tratat subiectul intonării imnului național, dar și pentru declarația despre practicile violente ale antrenorilor (după lansarea cărții Mariei Olaru). Pentru toate acestea mi-ar plăcea să cred că actualul ministru al Sportului are un șef la Guvern care reacționează în consecință. Înlăturarea lui Lipă ar putea fi atât de firească, precum mersul pe jos. Eu, cel puțin, am văzut până acum miniștri demiși pentru lucruri mai puțin grave.

(de Horațiu Ciornei(

ght