Lotca romaneasca Sabine a fost lansată pe Dunăre, in Germania

Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat pe Dunare lotca pescareasca construita in atelierul demonstrativ din Germania, pe perioada Festivalului International al Dunarii de la Ulm/Neu-Ulm, care a avut loc in perioada 4 – 13 iulie 2014. Ceremonia de botez si de lansare la apa a avut loc in prezenta dlui Gunter Czisch – primarul orasului Ulm, a dlui Ralph Seiffart – primarul orasului Neu-Ulm, a dnei Sabine Meigel – directorul Biroului Dunarii din Ulm/Neu-Ulm, precum si a organizatorilor Festivalului. Asociatia Ivan Patzaichin a daruit lotca Sabine Biroului Dunarii si locuitorilor orasului Ulm.  „Dunarea este un simbol al Europei si o coloana vertebrala care ofera sansa de a ne lega natural unii de altii. Acum cateva zile am descoperit cu bucurie izvoarele Dunarii, in apropiere de Pădurea Neagra. Asa cum noi romanii avem emotia de a vedea de unde izvoraste Dunarea, tot asa germanii au visul de a ajunge in Delta, acolo unde Dunarea se varsa in mare. Cand am ales sa mergem cu un atelier de constructie de barci traditionale de lemn la Ulm, unde se organizeaza cel mai mare festival al Dunarii din Europa, am stiut ca vom starni curiozitatea germanilor de a vizita Delta asa cum vrem noi sa o promovam: o oaza de liniste, traditie si autentic. Germanii sunt mari amatori de vacante in natură si am convingerea ca miscarea Rowmania si modul nostru de a prezenta Delta Dunării i-au convins pe foarte multi sa se gandească la România ca la viitoare destinatie de vacantă” a spus Ivan Patzaichin.

Sabine. Photo-credits Irina Olarescu-Reuss
Lotca lipoveneasca a fost reprodusa in atelierul demonstrativ de la Ulm, pe durata celor 10 zile de festival, de catre trei marangozi din Tulcea – Paul Vasiliu, Laurentiu Vasiliu si Valentin Petrov.
Povestile lotcii si obiectivele Rowmania de dezvoltare a Deltei au fost prezentate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 in cadrul Festivalul International al Dunării de la Ulm/Neu-Ulm editia 2014, atat prin activitatea inedita de constructie a unei lotci in fata publicului, cat si printr-o sustinuta activitate de promovare turistica. Astfel au fost distribuite cca 10.000 de prospecte de prezentare a ofertei ecoturistice a Romaniei celor peste 40.000 de vizitatori care s-au perindat in 10 zile pe la standul Romaniei, curiosi sa vada evolutia constructiei.

Pe apa. Credits Irina Olarescu-Reuss

Lotca lipovenească – simbol si mesager al Deltei Dunării:
Pe vremuri centru al existentei localnicilor din Delta Dunării, lotca era atat vehicul de transport, cat si mijloc de comunicare. In viata izolata din balti, lotca asigura traiul oamenilor si o legătura fireasca cu natura din preajma. Nu intamplator, vaslitul ca activitate obisnuita pentru fiecare copil din Delta a fost factorul decisiv pentru care doar comuna Crisan a dat peste douazeci de campioni olimpici si mondiali la Kaiac si canoe.
Faptul că astăzi nu se mai produc lotci din lemn si că locul lor a fost preluat de barcile de fibră este un efect al schimbarilor sociale si economice actuale. A venit momentul sa definim un rol nou pentru această barca cu valoare de simbol pentru tradiria locala din Delta Dunarii, pentru a o salva de la disparitie sau de la soarta unei simple piese de muzeu.
Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 promoveaza in acest sens reutilizarea lotcii în turismul lent, ca parte integranta din oferta locala, la fel cum este gondola pentru Venetia. In acest fel, lotca isi va gasi un loc bine definit in noua economie locala, iar reluarea productiei de barci de lemn in ateliere locale ar insemna salvarea traditiei constructiei de barci, a vaslitului, crearea de locuri de munca si venituri noi pentru localnici.
Biroul Dunarii cu sediul în Ulm, Germania (Donau Buro ULM/ Neu-UlM gemeinnutzige GMbH) este o organizatie non-profit a oraselor Ulm si Neu-Ulm care actioneaza ca agentie de proiecte pentru cooperare inter-regionala intre tarile Dunarii si organizeaza, o data la doi ani, festivalul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014.
Asociatia “Ivan Patzaichin-Mila 23” este o organizatie non-profit cu sediul in Delta Dunarii, Romania, care participa activ si constant la indeplinirea strategiei Dunarii in regiune, si pentru consolidarea si promovarea Deltei Dunarii ca cea mai atractiva destinatie de ecoturism din regiunile umede din Europa. Presedintele Asociatiei, multiplul campion olimpic, mondial şi internaţional Ivan Patzaichin este şi Ambasador al ecoturismului pentru Romania, iar Asociatia a derulat in ultimii patru ani campanii de promovare a României ca brand international de turism.
(Foto: Irina Olarescu-Reuss)