Ion Țiriac, scrisori către ITF și WTA. Retrage trofeul de la Madrid și cere audierea publică a lui Năstase

Ion Țiriac a trimis scrisori către ITF și WTA în care solicită ca Ilie Năstase să fie audiat public în cadrul anchetei ITF legate de incidentele de la Mamaia, precum şi prezentarea ulterioară către mass-media a întregului dosar întocmit în acest sens.

“Domnul Ion Țiriac a decis sa le transmită scrisorile domnului David Haggerty, Presedintele Federatiei Internationale de Tenis, si domnului Steve Simon, Presedintele WTA, în contextul mediatizării intense a reacțiilor acestor foruri în raport cu fostul tenismen Ilie Năstase, în prezent căpitan al echipei de Fed Cup a Romaniei.

Astfel, prin intermediul documentelor atașate, dl Țiriac solicită o audiere publică în cazul anchetei desfășurate de ITF cu privire la reacțiile dlui Năstase din cadrul meciului din Fed Cup dintre România și Marea Britanie și prezentarea ulterioară către mass-media a întregului dosar întocmit în acest sens.

Totodată, își anunță decizia de a suspenda acordarea trofeului Madrid Open, ca urmare a comentariilor publice agresive din partea WTA cu ocazia prezenței dlui Ilie Năstase la festivitatea de decernare a acestui trofeu” , se arată în comunicat.

Federaţia Internaţională de Tenis l-a suspendat provizoriu pe Năstase după comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România – Marea Britanie, astfel că el nu mai are acces la competiţiile ITF. Din cauza incidentelor de la Mamaia, Ilie Năstase nu a primit acreditare la turneele de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon.

După această decizie, preşedintele ITF, David Haggerty, a afirmat că doreşte ca ancheta în cazul lui Ilie Năstase să fie riguroasă şi corectă, el subliniind că va fi ascultat şi punctul de vedere al românului după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup de la Mamaia.

Suspendat de ITF după meciul de Fed Cup cu Marea Britaniei şi interzis al Wimbledon şi la Roland Garros, Ilie Năstase a fost prezent, la 13 mai, pe podium, în Caja Magica, la festivitatea de premiere a finalistelor Madrid Open, Simona Halep şi Kristina Mladenovic. Licenţa de organizare a Madrid Open este deţinută de Ion Ţiriac.

A doua zi, preşedintele WTA, Steve Simon, le-a felicitat pe finalistele turneului de la Madrid, Simona Halep şi Kristina Mladenovic, pentru prestaţia din ultimul act, însă a precizat că prezenţa lui Ilie Năstase la ceremonia de decernare a trofeului a umbrit ziua de sâmbătă. El a menţionat că a fost iresponsabil şi inacceptabil din partea organizatorilor turneului să îi confere fostului tenisman un rol oficial, în condiţiile în care acesta este suspendat provizoriu de ITF.