“Focus to Green Eco Life” – Atitudinea ta astazi, de Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon

Evenimentul lunar “Focus to Green-Eco-life”, susținut de AQUA Carpatica, prin care sprijinim mediul ȋnconjurător şi viaţa verde a planetei, te inspira astazi, 16 septembrie, de Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon.

Ne dorim ca si tu sa fii informat, astfel incat sa devii constient de importanta atitudinii personale fata de mediul inconjurator,  de importanta unei reciclari sustenabile si a refacerii stratului de ozon al Pamantului.

“Focus to Green Eco Life”  iti propune ca astazi sa alegi in mod intentionat o actiune pe care sa o faci si care sa reprezinte contributia ta la “vindecarea ” stratului de ozon.

Citeste mai jos informatiile despre importanta ozonului, despre factorii generatori ai distrugerii lui, dar si a masurilor  luate pentru refacerea acestuia.

La final, alege sa faci astazi ceva pentru mediul in care traim, astfel incat si generatiile viitoare sa fie protejate! Daca doresti, da un  “Share” acestor informatii!

Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon

În fiecare an, începând din 1995, este marcată la 16 septembrie, Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, un scut fragil de gaz, care protejează Pământul de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.

In anul 1993 si România a aderat la protocol semnat la Montreal in 1987, privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, asumându-si obligatia de a se conforma prevederilor acestuia.

Prin proclamarea acestei zile, Adunarea Generală a ONU a marcat astfel semnarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon.

În acest context, toate statele lumii au fost invitate să sărbătorească această zi prin diverse acţiuni în concordanţă cu obiectivul principal al Protocolului şi a Amendamentelor sale.

Stratul de ozon este un scut fragil de gaz care protejează Pământul de acțiunea dăunătoare a radiațiilor ultraviolete. Acesta absoarbe cea mai mare parte a acestor radiații (97-99% din ultraviolete), care altfel ar deteriora formele de viață de pe Pământ.

Diminuarea stratului de ozon duce la scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, necrozarea frunzelor la plante, distrugerea vieţii marine, a planctonului, degradarea unui număr important de materiale plastice utilizate în construcţii, vopsele etc.

La mai bine de 30 de ani de la identificarea în premieră a găurii din stratul protector de ozon al Terrei, deasupra Polului Sud, oamenii de știință au anunțat primele semne de „vindecare” a acesteia.

Măsurătorile au arătat că aceasta și-a redus dimensiunile cu 4 milioane de kilometri pătrați, aproape jumătate din teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Cercetătorii pun această schimbare în bine pe seama interzicerii clorofluorcarbonului (CFC) în electrocasnice, un compus chimic care afecta puternic ozonul. Această decizie a fost luată în anul 1987, în urma Protocolului de la Montreal.

CFC scapă din sistemele de răcire ale frigiderelor, aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice. Apoi, ele urcă în straturile superioare ale atmosferei.

În ultimele decenii, stratul de ozon a avut de suferit, mai ales din cauza creşterii cantităţii de clorofluorcarburi şi bromofluorcarburi emise de om.

Ozonul de la nivelul solului poate fi periculos, mai ales pentru cei cu probleme respiratorii.

Problemele includ iritaţia, inflamaţia plămînilor, tusea, agravarea astmului, susceptibilitate crescută la pneumonii şi bronşite.

Ozonul troposferic face parte din grupa gazelor cu efect de seră, de asemenea, este incriminat pentru participarea indirectă la formarea ploilor acide şi prezent la nivelul solului se comportă ca o componentă a „smogului fotochimic”.

Urmărirea concentraţiei de ozon troposferic este importantă, cunoscut fiind
faptul că acesta constituie un factor nociv pentru vegetaţie, sănătatea animalelor şi nu în
ultimul rînd pentru sănătatea umană.

Ozonul troposferic este un poluant secundar deoarece, spre deosebire de alți poluanți, el
nu este emis direct de vre-o sursă de emisie, ci se formează sub influența radiațiilor ultra
violete, prin reacții fotochimice în lanț între o serie de precursori ai ozonului și anume: oxizii
de azot, compușii organici volatili, monoxidul de carbon.

Aceste substanțe contribuie la creșterea nivelului de poluare a aerului atmosferic un urbele mari industrializate și cu un număr sporit al transportului auto, iar ca urmare și la o majorare a poluării aerului cu ozon troposferic.

Este important ca cetăţenii, societatea civilă, consumatorii principali ai resurselor mediului în general,
să conştientizeze fenomenul epuizării stratului de ozon şi înrăutăţirii vădite a
sănătăţii în legătură cu aceasta.  Este necesar de a întreprinde măsuri concrete nu numai pentru
redresarea situaţiei dar, în primul rînd, pentru revenirea la normal, la echilibrul durabil dintre
natură şi societate.

Fiecare dintre noi putem contribui la salvarea stratului de ozon, fiecare putem să
ne implicam atât în mod direct, prin faptele noastre, cît şi indirect, pentru această cauză
importantă pentru viaţă.

“Sa nu uitam ca sanatatea noastra, viitorul Planetei, depinde de noi, de gradul nostru de implicare directa sau indirecta prin conduita pe care o avem fata de problemele de mediu”.

ACŢIONĂM ASTAZI, ÎN PREZENT, PENTRU A SALVA VIITORUL!!!

Evenimentul lunar “Focus to Green-ECO-Life”, sustinut de Aqua Carpatica, este organizat de Focus to Life (focustolife.ro), in parteneriat cu Clubul Media (clubulmedia.ro) și Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).