FOCUS: Afacerile brandului Messi, motivul problemelor acestuia cu Fiscul?

Presa internationala vuieste dupa ce Tribunalul din Barcelona a decis sa mentina acuzatiile de frauda fiscala impotriva lui Lionel Messi si a tatalui sau, in ciuda recomandarilor ministerului public. Dar care sa fie culisele acestei situatii litigioase? Unul dintre punctele sensibile in negocierile pentru prelungirea contractului dintre FC Barcelona si Lionel Messi este cel legat de drepturile asupra imaginii jucatorului argentinian. Clubul catalan isi doreste ca Lionel sa ii cedeze o parte din drepturi, asa cum a facut si Cristiano Ronaldo pentru Read Madrid. Messi refuza insa, amenintand chiar sa paraseasca FC Barcelona daca aceasta conditie – de a-si pastra in totalitate drepturile de imagine – va fi revocata prin noul contract.

messi adidas

Ori afacerile brandului Messi s-au ridicat la peste 23 milioane de euro in 2014, suma ce nu include salariul si primele incasate de la FC Barcelona, exclusiv asocierile de imagine.

Dar iata care sunt principalii sponsosri ai lui Messi:

adidas – 8 milioane de euro.
Messi este ambasador al marcii adidas, dar in primul rand cu modelul adizero F50, pe care il poarta cu orice ocazie.

Turkish Airlines – 1,5 milioane de euro.
Acest parteneriat este cu probleme, deoarece FC Barcelona are contract cu Qatar Airways, in baza caruia si aceasta companie aeriana beneficiaza de asocierea cu imaginea fotbalistului.

messi gillete

Samsung – 3 milioane de euro. Samsung a investit in mod special la Cupa Mondiala in imaginea fotbalistului.

P&G – 1,5 milioane de euro. Lionel Messi este una dintre vedetele spoturilor publicitare ale grupului P&G, printre care si marca de aparate de ras Gillette.

EA Sports – 1,5 milioane de euro pe an

Messi are insa si colaborari cu brand-uri precum Ooredoo, Audemars Piguet, Dolce&Gabbana, Herbalife sau aplicatia We Chat-Tecent. La toate acestea se adaugand venituri obtinute din diferite afaceri in domeniul imobiliar sau plasamente financiare.

messi turkish

Titularul judecatoriei de instructie din Gava (provincia Barcelona) a mentinut cele trei acuzatii de frauda fiscala contra starului Barcelonei si a dat zece zile procuratorii pentru a solicita deschiderea audierilor în procesul intentat lui Messi si tatalui sau. Justitia a motivat ca „exista suficiente indicii” ca fotbalistul „ar fi putut cunoaste si consimti la crearea si mentinerea unei structuri de societati fictive, care aveau ca unic scop eludarea respectarii obligatiilor fiscale derivate din veniturile generate din exploatarea drepturilor sale de imagine”. Messi a platit toate datoriile pe care le avea catre Fiscul spaniol, in sapte ani, el achitatand peste 100 de milioane de euro catre Fisc din impozitele pe salariu, drepturi de imagine si proprietatile detinute pe teritoriu spaniol. Doar in ultimul an, in care si-a achitat si sumele restante, starul argentinian a platit 53 de milioane de euro catre Fisc.