FIFA dezminte informațiile studiului care susține că fotbalul poate duce la demenţă

FIFA dezminte informațiile studiului care susține că fotbalul poate duce la demenţă

FIFA dezminte informațiile susținute de publicaţia medicală Acta Neuropathologica, care a dezvăluit rezultatele unui studiu realizat în Marea Britanie, în care se arăta că fotbaliştii sunt mai expuşi decât restul persoanelor la maladii neurologice ce pot duce la demenţă.

“Din câte ştim noi, nu există nicio dovadă de efecte negative în urma loviturilor de cap sau a altor lovituri. Studii făcute asupra jucătorilor în activitate sau retraşi nu au dus la dovezile menţionate. Din fericire, fotbalul nu este un sport de mare risc şi nu duce la risc de accidentări la creier sau cap”, a anunţat FIFA, conform L’Equipe.

Publicaţia medicală Acta Neuropathologica a dezvăluit rezultatele unui studiu realizat în Marea Britanie, care arată că fotbaliştii sunt mai expuşi decât restul persoanelor la maladii neurologice ce pot duce la demenţă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 40 de foşti fotbalişti (13 profesionişti) afectaţi de demenţă şi spitalizaţi la Swansea (Ţara Galilor), în perioada 1980-2010. Oamenii de ştiinţă au efectuat şase autopsii la University College London Hospital şi Spitalul Naţional Britanic de neurologie şi neurochirugie, iar şase din acestea au arătat semne de encefalopatie traumatică cronică (ETC). Această afecţiune cerebrală a fost observată deja la foşti jucători de fotbal american şi la foşti boxeri care au primit numeroase lovituri la cap de-a lungul carierei.

Acest studiu a relevat că foşti jucători, a căror autopsie a arătat că aveau ETC, aveau şi Alzheimer. Spre deosebire de pugilişti sau jucători de fotbal american, fotbaliştii sunt rareori victime ale loviturilor de cap violente ce duc la pierderea cunoştinţei. Daunele sunt cauzate de ceea ce specialiştii califică drept “impact repetat, dar fără comoţie”. Studiul nu demonstrează dacă daunele de la creier sunt efectul loviturilor în minge, coliziunilor între jucători sau altor factori.