Exercitiul fizic si dezvoltarea creierului

Faptul ca exercitiul fizic are o influenta directa asupra imunitatii, este o certitudine pe care o cunoastem de mult timp (inca din vremea antica exista dictonul: Mens Sana in Corpore Sano). Studii de data recenta insa, au pus in evidenta o legatura directa intre exercitiul fizic si dezvoltarea creierului, informeaza brainfitness.ro. Cercertarile efectuate de universitatile Texas si Illinois au aratat ca exercitiul fizic derulat cu o anumita frecventa (jumatate de ora pe zi, minim 3 ori pe saptamana) duce la aparitia de noi neuroni si ajuta zonele creierului implicate in invatare si memorizare sa fie mai capabile in asimilarea de informatii noi. Aparitia de noi neuroni nu este insa suficienta, acestia dispar daca in interval de aproximativ 2 saptamani de la aparitie nu fixeaza informatie noua. Prin urmare, profitati de beneficiile exercitiului fizic regulat si incercati sa invatati ceva nou in perioada respectiva, deoarece aveti mai mare sanse ca acest lucru sa se intample. De asemenea, prin exercitiile de Brain Fitness aveti oportunitatea de a stimula conectivitatea neuronala intre noii neuronii si cei existenti, crescand astfel eficienta mentala.

Omul are nevoie de o varietate de exercitii provocatoare (in afara zonei de confort), pentru a stimula dezvoltarea mentala.

Inainte de a discuta despre exercitiul mental, ar fi interesant sa exploram o analogie similara legata de antrenamentul fizic. Exista o diferenta clara intre activitatea fizica si exercitiile fizice. Activitatea fizica are loc ori de cate ori ne miscam corpul sau facem o activitate de petrecere a timpului liber, care implica miscarea corpului nostru (de exemplu, jucand biliard). Exercitiile fizice (de exemplu, jogging-ul) se refera la antrenarea repetata si structurata a anumitor parti ale corpului. Atat activitatea fizica cat si exercitiile fizice pot aduce beneficii. Si totusi, ultima categorie aduce o contributie esentiala dezvoltarii capacitatii si puterii muschilor, contribuind la mentinearea formei fizice optime pe masura ce imbatranim.
Similar, antrenamentul creierului, sau Brain Fitness, merge dincolo de activitatea mentala. Activitatea mentala are loc in multe dintre instantele cotidiene si poate varia de la visarea cu ochii deschisi la cititul unei carti sau invatarea unei limbi straine. Exercitiu mental sau trainingul creierului se refera la utilizarea structurata a exercitiilor si tehnicilor cognitive. Scopul acestui antrenament este imbunatatirea selectiva a functiilor specifice creierului si cresterea performantei in viata de zi cu zi prin optimizarea memoriei, atentiei, capacitatii de luare a deciziilor, autocontrolului emotional, estimarii sau multitasking-ului.
Intelegerea diferentei dintre activitatea mentala si exercitiu mental este esentiala. De exemplu, putem crede ca rebus-ul din ziarul de duminica ne imbunatateste miraculos diverse capacitati cognitive. In realitate, cele mai multe activitati rutiniere necesita un interval relativ restrans de aptitudini cognitive si stimuleaza astfel numai o gama limitata de regiuni ale creierului.
Acest lucru conduce spre ecuatia cheie in dezvoltarea creierului: noutate + varietate + provocare. Omul are nevoie de o varietate de exercitii provocatoare (in afara zonei de confort), pentru a stimula dezvoltarea mentala. Chiar daca obiectivul cuiva este de a imbunatati functiile memoriei, alte functii ale creierului au nevoie de stimulare pentru a atinge acest obiectiv. De exemplu, atentia si concentrarea sunt esentiale pentru o memorie buna. Antrenamentul Brain Fitness atinge toate aceste aspecte ale functionarii cognitive, asigurand performanta dorita. Mai mult, training creierului este individual conceput, explorand arii specifice de dezvoltare pentru fiecare persoana in baza evaluarii initiale a capacitatilor cognitive .
Optand pentru un antrenament Brain Fitness customizat pe nevoile tale, poti lucra in mod specific asupra acelor capacitati care iti afecteaza performanta. Astfel, asiguram un antrenament mental eficient, la fel cum instructorul de la sala ne ghideaza antrenamentul fizic. Randamentul pe care il dam la serviciu atinge un alt nivel de performanta atunci cand toate functiile esentiale creierului lucreaza pentru noi. (FOTO: toppixgallery.com)