Efectele benefice ale programelor sportive în închisorile pentru tineri

Efectele benefice ale programelor sportive în închisorile pentru tineri

Ratele de recidivism aferente tinerilor sub 18 ani eliberați din închisoare rămân cele mai mari, trei tineri din patru fiind condamnați din nou în mai puțin de un an de la eliberarea din școala de corecție sau închisoarea juvenilă (Ministry of Justice, Anglia, 2017), informează revista Sport Magazin.

 

În ciuda faptului că există din ce în ce mai multe programe sportive direcționate către tineri, inițiativele sportive în închisori sunt foarte limitate. În afara închisorilor, sportul este considerat o strategie folositoare de incluziune în comunitate și este timpul ca programele sportive să fie implementate și în facilitățile corecționale.

Este cunoscut faptul că sportul are potențialul de a combate factorii de risc ai criminalității juvenile, anume: aptitudini sociale și interpersonale scăzute, cercuri de prieteni nepotrivite, utilizarea timpului liber într-un mod necorespunzător și sănătatea psihică precară (Parker, Rosie, Lewis, 2013). Aceste informații evidențiază impactul pozitiv pe care aspectele sociale si personale ale sportului le-ar putea avea asupra tinerilor din închisori întrucât sportul ar ajuta deținuții să își îmbunătățească abilitățile sociale și să le ridice stima de sine.

În Marea Britanie, o cercetare despre importanței sportului pentru scăderea ratei de recidivism a fost efectuată asupra a 400 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani aflați într-o facilitate corecțională (Rosie, Meek, Lewis, 2013). Tinerii deținuți au fost intervievați despre motivațiile personale și beneficiile pe care le-au opținut efectuând programele sportive. S-a observat că nu numai cei pasionați de sport au fost atrași de aceste programe sportive, dar și tinerii care nu au mai făcut sport înainte.

Sportul i-a ajutat pe deținuții intervievați să își focuseze energia și gândurile spre activitatea fizică și să gândeasca mai pozitiv, aceștia afirmând că sportul i-a ajutat să elibereze tensiunea și să scape de anxietate. De altfel, sportul a reprezentat un nou mod de entuziasm, de risc, și adrenalină, însă unul sănătos și benefic.

Alte studii evidențiază rezultatele de incluziune pe care sportul le conferă persoanelor aflate într-o facilitate corecțională, întrucât îi face pe tinerii marginalizați să se implice activ într-un grup social (echipa sportivă) și să relaționeze cu ceilalți coechipieri și antrenori (Hawkins, 1998). Diferența dintre programele sportive și alte programe educaționale și de reabilitare este că programele sportive reușesc să determine tinerii să participe.

Literatura academică evidențiază faptul că sportul este foarte benefic pentru tinerii deținuți: sportul îmbunătățește conceptul despre sine (prin participarea într-un program sportiv, tinerii se vor prezenta într-o altă lumină decât cea de deținut), dezvoltă aptitudini sociale prin colaborarea cu ceilalți jucători și respectul pentru regulile jocurilor sportive și facilitează reabilitarea.

În special dacă programele sportive din închisori sunt înglobate în inițiative înafara custodiei (programul din închisoare să fie continuat și în libertate), sportul pentru deținuții sub 18 ani are potențialul de a aduce imense beneficii psihosociale și de a reduce criminalitatea.

Articol scris de Elisabeta-Elena Bălășoiu.

Studentă la Criminalistică la Royal Holloway University of London.

Cercetătoare la Bronzefield Prison (Ashford, England) unde a observat importanța sportului asupra deținutelor.

Membra a Asociatiei Succes in Educatie si Sport.