UPDATE: Eduard Novak, acuzat de lipsa de caracter

Uniunea Ciclistă Internațională a adresat o invitație tinerilor cicliști cu dizabilități din România să participe la un stagiu de pregătire în Aigle (Elveția), între 2 și 15 martie 2015, pentru efectuarea pregătirii atât pe velodrom, cât și pe șosea, urmând a primi recomandări de antrenament, dar și pentru dezvoltarea tehnicii. Cei trei tineri sportivi aleși să participe la stagiu au fost Eduard Novak (37 de ani) și juniorii Robert Tămîrjan și Attila Olah.

Doctorul Sorin Matican îl acuză pe Eduard Novak de lipsă de caracter și de discriminare, având în vedere rezultatele copilului său Theo și de faptul că puteau merge mai mulți paracicliști în acest stagiu. Reproducem scrisoarea deschisă a acestuia publicată pe pagina de Facebook a fiului său, Theo Matican: “Eu, Sorin MATICAN, tatal lui Theo, in urma aparitiei unui comunicat pe pagina “echipei sportive” Federatia Romana de Ciclism, trimit aceasta scrisoare deschisa in atentia Domnului Eduard Novak: “Revolta unui părinte” – De ce asemenea sentimente tocmai în rândul persoanelor cu dizabilitati? La o asemenea invitatie, cum este cea primita de la UCI (Stagiu de pregatire, de dezvoltare si de perfectionare a tinerilor ciclisti), un manager iscusit ar alege sportivi de la mai multe cluburi, pentru ca vrea sa fi fost manager pentru toti ciclistii romani, nu numai pentru cei vorbitori de limba maghiara. Mare pacat! S-a ajuns la comunicate federale bilingve! Dar daca ar fi doar discriminare atunci Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii va fi dat o rezolutie in dosarul deja deschis! Un leader adevarat niciodata nu incepe o lista cu el personal, decat lista responsabilitatii! Un manager vizionar va fi mai presus de exemplu personal si mai ales se va preocupa de “viitorul ciclismului romanesc” – cand ai oportunitatea sa pregatesti tineret, sa oferi o sansa unui tanar sportiv sa se perfectioneze, de ce sa alegi un sportiv de 36 ani in detrimentul unuia de 17?! Intreaga mea consideratie si tot respectul pentru sportivul, campion mondial si olimpic. Dar caracterul acestuia, sa accepte sa-i ia locul unuia de 17 ani? Tocmai aceasta discrepanta, aceasta “nepotrivire sau deosebire flagrantă între două lucruri, două aspecte, două fenomene” – sportivul si asa zisul presedinte de federatie, l-au indepartat de oameni! Nici nu conteaza daca rezultatele obtinute de acel tanar il recomanda, nici daca” federatia” sau asa zisul “presedinte” nu ofera vreun un ajutor (in fapt aceasta invitatie este pentru dezvoltarea ciclismului! Fie el si paraciclism! ) era suficienta doar o intrebare! O simpla abordare! Exact ca atunci cand n-ati raspuns la o simpla cerere de ajutor, cu un sfat, cu o parere, despre clasificarea paralimpica… O neimplicare aici, o iresponsabilitate dincolo…. Si multa Demagogie! Multa meschinarie! “Multumesc pentru că ați avut încredere în mine” ne spunea E. Novac – O mare dezamagire! Rusine Domnule Novak!”.

Theo Matican, sportivul diagnosticat cu probleme neuromotorii, a cucerit, printre alte trofee interne și internaționale, două medalii de aur la Cupa Europeană de Paraciclism din 2014, categoria T 2, în probele de fond şi contratimp,la Begrad. Până la ora publicării acestei știri, pe site-ul http://www.federatiadeciclism.ro/, nu a fost publicat vreun răspuns la scrisoarea deschisă a lui Sorin Matican.

 

UPDATE:

Comunicat de presă privind cantonamentul din 2-15 martie din Aigle –  http://www.federatiadeciclism.ro/
A ajuns în atenția Federației Române de Ciclism un anume material care circulă în mediu online, lansat de domnul Sorin Matican, tatăl sportivului cu dizabilități Theodor Matican, în care sunt contestate practicile Federației. Mai precis, domnul Matican a pus la îndoială modul în care s-a realizat selecția pentru cantonamentul din perioada 2-15 martie 2015 de la sediul Uniunii Cicliste Internaționale, unde vor participa trei sportivi cu dizabilități din România. Cu toate că domnul Matican nu s-a adresat în mod direct Federației Române de Ciclism pentru clarificarea situației, considerăm că acesta este un prilej ideal pentru noi să o facem. Vom începe prin a transmite o informație primită în mod oficial de la UCI legată de acest stagiu și anume că respectivul cantonament va presupune și antrenamente pe velodrom, drept care doar sportivii cu dizabilități care concurează pe biciclete tandem și biciclete convenționale vor putea lua parte la acesta. Clasele de sportivi la care se referă UCI în mod direct sunt tandem (B) și biciclete convenționale (C1-C5), în timp ce Theodor Matican, pentru ale cărui eforturi avem întreaga considerație, evoluează pe o tricicletă (Clasa T), vehicul interzis pe velodrom. Prin urmare, Theodor Matican nu aveam cum să se afle printre sportivii eligibili pentru convocare. Mai mult decât atât, Theodor Matican nu se află în evidența Federației Române de Ciclism ca sportiv licențiat, iar Federația Română de Ciclism nu își asumă răspunderea și nici nu poate fi răspunzătoare pentru înțelegeri de orice fel între sportiv și terțe părți. Instanțele de judecată din România au decis că Novak Carol-Eduard este președintele Federației Române de Ciclism, iar ocupanții restului de funcții au fost desemnați în cadrul Adunării Generale din luna iulie a anului trecut. Orice alte persoane care pretind a reprezenta Federația Română de Ciclism în afară de cele recunoscute în mod legal o fac pe răspunderea proprie, iar orice prejudiciu (material, de imagine etc.) suferit din pricina respectivilor nu i se poate imputa Federației Române de Ciclism.