Dreptul sportului, o realitate evidentă a societății noastre

La sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român  a avut loc Conferinţa naţionala de dreptul sportului – Probleme actuale de dreptul sportului în România” organizată de Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport si Federația Română de Arte Marțiale, cu sprijinul COSR, se precizează într-un comunicat remis Sport Profit.

Grefată pe statutul de lucrător al sportivului profesionist, pe dispozițiile art.165 din Tratatul de la Lisabona, Conferința națională de Dreptul sportului, organizată pentru prima oară în România la un nivel de înaltă ținută, a vizat o parte din aspectele de dreptul muncii și securității sociale din domeniul sportului, drepturile sportivilor, necesitatea dublei cariere, privite ca oportunități și realitate, riscurile de ordin penal în cariera sportiva, precum și consecințele nerespectării Noului Cod Mondial Anti-Doping.

Temele abordate în cadrul conferinței au fost de un real interes pentru domeniul sportului: contribuțiile sociale obligatorii pentru actorii sportului, contractul individual de muncă vs convenția civilă, asigurările de sănătate ale sportivilor,  importanța contribuţiei de asigurări  sociale (pensii) pentru sportivi,  dubla carieră a sportivilor în context european și național, drepturile de imagine în sport, riscurile asumate  în cariera sportivă, efectele legale ale nerespectării normelor antidoping.

Conferinta a fost deschisa de alocuțiunile Ministrului Tineretului si Sportului, dl. Marius-Alexandru DUNCA și Presedintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Roman, dl. Mihai COVALIU. Au fost alături de toți participanții la eveniment (sportivi, antrenori, arbitri, cluburi sportive, federații sportive naționale, facultati de educatie fizica și sport, medicina sportiva etc) vorbitori cu expertiză și experiența, care au oferit soluții practice de abordare a unor probleme întâlnite în sport: dl. Cornel IONESCU -expert legislația muncii și securității sociale, dl. Corneliu Lucian ANDRIOAEI -judecător în cadrul Tribunalului București-Secția a-VIII-a Conflicte de muncă și asigurări sociale, d-na. Georgeta GHINTUIALĂ -consilier superior în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, d-na Simona NICULESCU -Șef serviciu ”Stagii” în cadrul Casei de pensii a Municipiului București, d-na. avocat Ioana Victoria VOINESCU, dl. Dan BOBOC -Director adjunct Institutul Național de Cercetare pentru Sport, d-na Liliana CIUPERCĂ -judecător Secția a-I-a penală, Tribunalul București, Vice Președinte al Asociației Magistraților din România, d-na Maria Ioana Saragea, consilier al Presedintelui Agenției Naționale Antidoping.

Conferința Națională de Dreptul Sportului: ”Probleme actuale de  dreptul sportului în România” a reprezentat o ocazie perfectă pentru tragerea unui semnal de alarmă: dreptul sportului este o realitate obiectivă, cei implicați în sport  nu își cunosc pe deplin drepturile și obligațiile, legislația aferentă domeniului trebuie schimbată, îmbunătătită, iar  educația fizică și sportul trebuie să redevină o prioritate națională.

Totodată, evenimentul a fost o oportunitate de dezvoltare individuală, precum și un facilitator pentru un schimb de informație, aducând un plus de cunoaștere sportului din România.