Doi copii din România participă la programul internaţional „Fotbal pentru Prietenie”

Victor Stancovici şi Maria Dan, doi tineri în vârstă de 12 ani, reprezintă România în cadrul programului internaţional „Fotbal pentru Prietenie”.

În perioada 8-15 iunie, cei doi se vor deplasa la Moscova, pentru a lua parte la activităţile principale ale programului de responsabilitate socială pentru copii. Victor Stancovici are 12 ani, este elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti şi joacă fotbal de la o vârstă foarte fragedă. De un an şi jumătate e parte din echipa Petrosport Ploieşti. Perseverent şi conştiincios, Victor visează să ajungă fotbalist de performanţă şi depune eforturi constante în acest sens. Antrenamentele intense la care a participat în decursul anilor l-au format ca tânăr jucător de fotbal şi l-au ajutat să capete doza de disciplină necesară pentru a deveni un campion veritabil.

În ceea ce priveşte programul „Fotbal pentru Prietenie”, Victor este entuziasmat să cunoască tineri fotbalişti din întreaga lume, să îşi facă noi prieteni şi să joace sportul lui preferat alături de ei. „Mă bucur că am şansa de a participa, în calitate de tânăr fotbalist, în acest program internaţional şi că pot promova valori în care eu cred şi care mi-au îndrumat paşii zi de zi. În fotbal, ca de altfel în orice altceva, nu reuşeşti dacă nu respecţi anumite reguli şi nu crezi în anumite valori.

În cadrul acestui proiect, timp de câteva zile vor fi alături de mine tineri fotbalişti din întreaga lume, cu care vreau să vorbesc, să povestesc şi cărora vreau să le împărtăşesc din propriile experienţe, să promovez valorile în care cred şi pe care le respect. Pe toţi copiii ne va uni dragostea pentru fotbal, pentru mingea rotundă, şi mai ales, pasiunea jocului – lucru care mă încântă nespus de mult şi sunt convins că vom putea lega prietenii strânse, indiferent de ţara din care provenim! Vom putea demonstra că fotbalul uneşte culturi diferite, iar spiritul de echipă elimină orice bariere!” a declarat Victor Stancovici, tânărul fotbalist care reprezintă România în cadrul proiectului Fotbal pentru Prietenie.

La vârsta de 12 ani, Maria Dan este pasionată de jurnalism şi extrem de entuziasmată să participe în cadrul programului „Fotbal pentru Prietenie”. Tânăra „ambasadoare” va reprezenta România în calitate de jurnalist şi va fi unul dintre membrii Centrului Internaţional de Presă pentru Copii. „Oportunitatea de a participa la un astfel de program mă face să mă simt mândră, mai ales pentru că am ocazia să-mi reprezint ţara în cadrul unui eveniment de talie internaţională. Principalele motive pentru care am ales să particip la „Fotbal pentru Prietenie” sunt pasiunea pentru jurnalism, dar şi cea pentru fotbal. La Moscova mă aştept să am parte de o experienţă de neuitat, alături de toţi ceilalţi tineri participanţi, pe care sunt nerăbdătoare să îi cunosc,” a spus Maria Dan, tânăra „jurnalistă” care reprezintă România în cadrul proiectului Fotbal pentru Prietenie.

„Fotbal pentru Prietenie” este unul dintre cele mai importante programe internaţionale de responsabilitate socială din toate timpurile, organizat pentru copii sportivi şi implementat de Gazprom (partener oficial al FIFA şi al ediţiei 2018 a Cupei Mondiale din Rusia). Tinerii ambasadori vor fi întâmpinaţi la Moscova, în stagiul final al programului care va avea loc în luna iunie. Programul reuneşte mai mulţi tineri din 211 tări şi regiuni şi celebrează nouă valori umane esenţiale: prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiţia şi onoarea.

Evenimentele principale pentru copii din cadrul programului Fotbal pentru Prietenie vor avea loc la Moscova în luna iunie. Copiii vor participa la Campionatul Mondial al Echipelor Internaţionale Fotbal pentru Prietenie – pe 12 iunie – şi cel de-al Şaselea Forum Internaţional Fotbal pentru Prietenie, pe 13 iunie.

Prima zi Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei a fost anunţată de către Tinerii Ambasadori ai proiectului Gazprom, Fotbal pentru Prietenie, în 2014. De-a lungul anilor, evenimentele au inclus apariţiile unor fotbalişti celebri, inclusiv apărătorul sârb Branislav Ivanovic şi portarul rus Yuri Lodygin de la Zenit (Saint Petersburg), dar şi atacantul danez Dirk Kuyt de la Feyenoord (Rotterdam) şi câştigătorul Euro 2004, Theodoros Zagorakis, de la echipa naţională a Greciei.

Un total de 500 000 de oameni a participat la evenimentele legate de Ziua Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei. Sărbătoarea a fost susţinută de sute de fotbalişti; legenda mondială a fotbalului Franz Beckenbauer (Germania), unul dintre cei mai puternici atacanţi din istoria africană, Didier Drogba (Côte d’Ivoire), celebrul fundaş Michel Salgado de la Real Madrid (Spania), fostul jucător de la Arsenal Londra, Andrey Arshavin (Rusia), fostul căpitan al echipei naţionale a Portugaliei, Vitor Baia şi multe alte celebrităţi.

Programul social internaţional Fotbal pentru Prietenie, organizat de Gazprom, a fost lansat în anul 2013. Proiectul reuneşte băieţi şi fete cu diferite naţionalităţi şi abilităţi fizice. Scopul proiectului este acela de a dezvolta abilitatea copiilor de a juca fotbal şi de a le inspira respectul pentru alte culturi şi naţionalităţi. Valorile cheie susţinute şi promovate de participanţii în cadrul proiectului sunt prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiţia şi onoarea.