Cum a transformat Victor Hănescu tenisul în artă la Academia care îi poartă numele

Având în vedere potențialul lui Victor Hănescu (care nu a fost fructificat în totalitate de-a lungul carierei lui), iubitorii tenisului s-au tot întrebat dacă el s-ar fi putut poziționa mai bine de locul 26 ATP, informează Revista Sport Magazin.

„Dacă Victor ar fi avut acces la antrenamentele mentale mai devreme, jocul lui ar fi primit un impuls considerabil. Și implicit ar fi putut urca mult mult mai sus în ierarhia mondială” sunt de părere specialiștii internaționali în mental coaching, Dave de Haan și Cristina de Rolo.

Dorința de a veni în sprijinul micilor tenismeni români și altruismul l-au determinat pe Victor să creeze taberele mai întâi “Train Like a Pro”, unde a pus accent în mod special pe latura mentală și emoțională.

Ori, deja se știe, tenisul de performanță a devenit foarte solicitant la nivel mental. Pentru că, așa cum îl descrie Dave, ”tenisul este cel mai dificil sport pentru mintea umană. Este ca și cum ai juca șah, ai executa și apăra penalty-uri, toate acestea în același timp, într-un efort continuu de 2 ore!”.

Apoi, fostul număr 26 ATP a înființat Academia Victor Hănescu, care deja a început să scoată pe bandă rulantă campioni, dar și oameni adevărați care să fie pregătiți pentru provocările vieții.

Acesta a fost gestul nobil al lui Victor de a oferi copiilor posibilitatea să aibă acces la resursele pe care el nu le-a avut la dispoziție când era junior.

Unul din secretele succeselor obținute în cadrul Academiei Victor Hănescu este că pregătirea este făcută de un staff de antrenament de elită, unde se promovează performanța, dar și dezvoltarea abilităților pentru viață, pe sănătate și pe bucuria jocului, atât pe teren, cât și în afara lui.

Participanților li se oferă programe speciale, o combinație între antrenament, pregătire mentală şi stare de bine, toate sub atenta supraveghere şi coordonare a echipei de specialisti de la Academie.

În aceste programe se pun în aplicare combinaţii de exerciţii fizice, de concentrare și se integrează tehnici de conştientizare, sportivitate, stabilirea obiectivelor, dialog pozitiv, limbajul corpului/atitudine pozitivă şi de încredere în antrenamentele tehnice şi tactice.

Dar sunt incluse și programe de parenting sau nutriție, unul din produsele recomandate micilor sportivi pentru performanță fiind sucurile naturale Ana Are.

„Multă lume m-a întrebat de ce am luat actori în echipa alături Academiei de Tenis. Iar răspunsul meu este simplu: Pentru că tenisul este o artă. Este o scenă, dar una mai mare. Iar jucătorii de tenis sunt actorii, care stau în lumina reflectoarelor, cu publicul aproape, cu emoții înainte de a intra pe scenă, cu rolul atent exersat și, în același timp, gata oricând pentru a improviza… Tenisul este un sport în care emoțiile au o influență foarte importantă și trebuie să înveți să le gestionezi, nu să le suprimi. Cu atât mai mult cu cât joci singur, nu într-o echipă. Este greu să exprimi în cuvinte presiunea și dialogul interior care te consumă atunci când ești în teren…Dacă nu ști ce să faci cu ele, dacă le lași să preia controlul, atunci meciul este decis. Și, din păcate, nu în favoarea ta…
În tenis, ca și în teatru, este nevoie de concentrare dar, în același timp, de o stare de relaxare pentru a lăsa toate orele de muncă cumulate să se transpună în artă. Acest ‘în același timp’ este cel care face diferența… Este punctul de care foarte mulți jucători nu trec.

Este punctul în care m-am blocat și eu, o mare parte din cariera mea…. Am descoperit târziu acest lucru, în cazul meu (din punct de vedere al carierei de tenismen), însă la timp pentru a face o schimbare pentru viitorul tenisului românesc.

Un antrenament complet, în orice sport de performanță, trebuie să includă și partea emoțională. Mă bucur că lansăm deja la Acedemie viitorii campioni ai tenisului românesc și formăm oameni pe și îi vom susține în pregătirea rolului vieții lor!”, spune Victor Hănescu.