Cele mai slabe participante din istorie la Cupa Mondială: Amatori sau doar ghinioniști?

Țara gazdă a Mondialului din acest an, Qatar, a avut o performanță dezastruoasă contra Ecuadorului. Uneori comică, care ne-ar fi putut face să credem că vorbim despre o echipă de amatori. A urmat o prestație ceva mai bună împotriva Senegalului, dar și acea partidă a fost pierdută. O altă selecționată prezentă la CM 2022, Costa Rica, a început cu o înfrângere cu 0-7 contra Spaniei. Dar mai apoi ”Los Ticos” și-au luat revanșa în fața Japoniei, nimeni alta decât trupa care răpunea Germania în prima etapă.

Aceste prestații ne-au dus imediat cu gândul la unele dintre cele mai modeste echipe naționale prezente vreodată la un turneu final de Campionat Mondial. Este greu de făcut un top de acest, dar noi ne-am propus să analizăm câteva dintre cele mai slabe prestații la Cupa Mondială. Vom vedea că nu este vorba doar despre echipe de pe continente fără prea mare tradiție în „sportul-rege”. Am inclus aici și formații din Europa sau America de Sud, care cu siguranță că au avut valoare dacă au putut obține calificarea la Mondial. Aceste echipe au dat peste cap toate acele pronosticuri cupa mondiala!

Coreea de Nord 2010

Selecționata nord-coreeană s-a calificat în 2010 doar pentru a doua oară în istorie la un turneu final de Campionat Mondial. Precedenta prezență s-a înscris pe lista marilor surprize ale competiției. În 1966, asiaticii ajungeau până în sferturile de finală, acolo unde cedau contra Portugaliei (3-5) după ce au condus cu 3-0. În grupe, Coreea de Nord o învingea pe Italia.

La CM 2010 din Africa de Sud, nord-coreenii au avut parte de o grupă infernală, cu Brazilia, Portugalia și Coasta de Fildeș. Lucrurile au început neașteptat de bine, cu un eșec la limită vs ”Selecao” (1-2). Au urmat însă două înfrângeri la scor: 0-7 vs Portugalia și 0-3 vs Coasta de Fildeș. 0 puncte și golaveraj final 1-12, iar liderii comuniști i-au acuzat pe sportivi că au „trădat” prin prestația lor.

Zair 1974

Zair, actuala Republică Democrată Congo, a devenit în 1974 prima selecționată sub-sahariană calificată la Cupa Mondială. Nu a fost însă mult timp de bucurie, pentru că prestația de la turneul final a dezamăgit. Totul a început cu un eșec onorabil (0-2) în fața Scoției. Dezastrul a venit în a doua etapă, după 0-9 cu Iugoslavia. Liderul autoritar al africanilor, Mobutu Sese Seko, i-a amenințat pe fotbaliști că nu vor fi primiți înapoi în țară dacă vor pierde cu Brazilia la mai mult de trei goluri diferență. Trupa ”Carioca” a câștigat cu 3-0, iar cei din Zair s-au putut întoarce acasă – nu știm însă cât de „bine” au fost primiți.

El Salvador 1982

Selecționata din America Centrală a fost decimată de războiul civil, iar revenirea la Cupa Mondială a fost considerată de fani sinonimă cu o posibilă redresare națională. Doar că echipa în alb și albastru nu s-a descurcat deloc bine în Spania. Aceasta a început cu un meci ce a rămas în istorie cu cea mai mare diferență de scor înregistrată vreodată la un Mondial: 1-10 vs Ungaria. Golul înscris de El Salvador când tabela arăta 0-5 a fost sărbătorit de parcă băieții din America Centrală ar fi obținut un mare rezultat. A urmat un eșec cât un rezultat pozitiv pentru El Salvador, care a cedat doar cu 0-1 vs Belgia. În a treia etapă, Argentina a marcat doar de două ori și s-a impus cu 0-2. 0 puncte și golaveraj 1-13, dar dacă facem abstracție de jocul de debut, El Salvador chiar nu s-a descurcat rău!

Noua Zeelandă 1982

Tot la Mondialul spaniol din 1982 am mai avut parte de o altă contra-performanță. „The All Whites” au obținut prima calificare din istorie la un Mondial. Dar la fel ca El Salvadorul, nu a fost unul dintre cele mai bune turnee finale. Totul a început cu o înfrângere contra Scoției, scor 2-5. Au urmat două alte eșecuri vs Uniunea Sovietică (0-3) și Brazilia (0-4). Golaveraj 0-12, iar Noua Zeelandă a trebuit să aștepte până în 2010 până la următoarea apariție la un Campionat Mondial.

Arabia Saudită 2002

Saudiții care au progresat enorm în ultima vreme se înscriu și pe lista celor mai slabe prestații din istorie la un Mondial. Aceștia se aflau în Japonia și Coreea de Sud la al treilea turneu final consecutiv, iar în 1994 Al-Owairan impresiona lumea fotbalului. Revenind la turneul final din 2002, ce am putea spune despre meciul de debut al Arabiei Saudite? A fost un neverosimil 8-0 în favoarea Germaniei, viitoarea finalistă a competiției. A urmat un eșec la limită pentru „alb-verzi” contra Camerunului (0-1). A urmat o altă înfrângere fără gol marcat, 0-3 vs Irlanda. 0 puncte obținute, tot atâtea goluri marcate și 12 primite pentru una dintre cele mai dezastruoase linii de clasament din istorie la o Cupă Mondială.

Mexic 1930

Primul gol din istorie la un Campionat Mondial a fost marcat în poarta Mexicului, de către francezul Lucien Laurent. A fost 4-1 la final în favoarea Franței, în acel joc de debut. Pentru ”El Tri” a urmat un eșec cu 0-3 în fața celor din Chile și un 3-6 vs Argentina. 13 goluri primite de mexicani, pentru cea mai slabă prestație a unei echipe naționale la prima Cupa Mondială. 

Grecia 1994

Diego Maradona a înscris la Mondialul din 1994 în poarta Greciei, înainte să fie exclus din competiție. A fost 4-0 în favoarea Argentinei împotriva elenilor care au obținut în mod surprinzător calificarea la turneul final din Statele Unite. Pentru europeni a urmat un alt eșec, 0-2 vs Nigeria. În ultima partidă, un alt 0-4, de această împotriva vecinilor din Bulgaria. Iar Grecia a părăsit competiția americană fără gol marcat și cu 10 primite în trei meciuri, într-una dintre cele mai dezastruoase apariții ale unei selecționate europene la un Mondial.

Bolivia 1950

Uruguayul avea să șocheze Brazilia cu acea victorie din meciul decisiv de pe Maracana și trofeul obținut pe terenul rivalilor. Campania „celeștilor” a început într-o primă fază ciudată, într-o grupă din care au făcut parte doar două formații. Uruguay a dat peste Bolivia în acea grupă de doar două echipe și s-a impus cu 8-0. Bolivienii s-ar putea declara fericiți că nu au avut mai mulți adversari la acea ediție a Cupei Mondiale.

 

Coreea de Sud 1954

În 1954, sud-coreenii au devenit primul stat independent din Asia care a participat la Cupa Mondială. Prinsă însă în războiul din Coreea, selecționata est-asiatică nu a putut face nimic la turneul final. Ungaria s-a impus cu un categoric 9-0 contra unei echipe naționale care nu a putut deplasa un efectiv complet de 22 de jucători la acel turneu final. În al doilea meci, Coreea de Sud a pierdut 0-7 vs Turcia. 0-16 golaveraj din doar două partide – probabil cea mai slabă performanță la un Mondial din istorie!

Emiratele Arabe Unite 1990

Emiratezii au la dispoziție un buget nelimitat, dar reprezintă dovada perfectă că nu poți construi o echipă națională valoroasă doar cu bani. EAU au participat la un singur turneu final până acum, în 1990. Mondialul italian a dus trei înfrângeri în grupe pentru trupa din Golf, care a cedat spectaculos vs Germania (1-5) și Iugoslavia (1-4). Contra Columbiei a fost 0-2.