Ce ar fi bine să știm despre durerea de spate

Ce ar fi bine să știm despre durerea de spate

Aproape toată lumea se plânge despre ceva, doar suntem oameni, nu? Cel mai des, subiectele sunt salariile mici și muncă multă, cât de cald este afară și, ei bine, dureri de spate.

Nu vă puneți prea multe speranțe în mine când este vorba despre indexarea salariului dumneavoastră! Nu pot aduce nici ploaia, însă cred că pot să vă fiu de folos în cazul durerilor de spate. Pentru început, să vă dau câteva lămuriri.

Aproximativ 80-85% din populația națiunilor industrializate va avea dureri de spate în cursul vieții. În anul 2005, un studiu condus de Agenția Europeană pentru Sănătate la locul de Muncă arăta că 24,7% din cei intervievați se plâng de dureri de spate ca urmare a condițiilor de muncă.

 

În Statele Unite, Departamentul pentru Sănătate și Relații Umane a constatat că numai în 2008 erau 3,4 milioane de persoane care au ajuns la urgență datorită durerilor de spate (în medie aproximativ 9.400/zi).

Cu alte cuvinte, dacă nu suferi chiar acum sau nu ai avut probleme în trecut, aproape sigur vei afla la un moment dat pe parcursul vieții despre ce vorbesc.

Durerea de spate este descrisă în literatura de specialtate ca durere cronică, atunci când este resimțită pe o perioadă mai lungă de trei luni (definiție care ia în considerare timpul necesar vindecării unui țesut, 8 – 12 săptămâni) sau acută, atunci când apare brusc, cel mai des în urma unui traumatism.

Predictibil, răspunsul sistemului nervos la traumatism este de a contracta musculatura implicată,  în consecință limitând mobilitatea în regiunea respectivă, pentru a evita agravarea situației. De obicei, în astfel de cazuri ne mișcăm cât mai puțin și folosim comprese calde. Sigur, senzația de cald în zona afectată reduce oarecum disconfortul. Dar, în același timp, ca urmare a creșterii fluxului sanguin cauzează un endem și o inflamație a țesuturilor. Compresele reci au un efect opus, reduc inflamația, ceea ce este de dorit în cazul durerilor acute.

Durerile cronice de spate, oricât de curios ar suna, pot fi cauzate de o afecțiune a membrelor inferioare. Să vedem de ce.

În arhitectură, o structură în formă de cupolă, dom sau arc de cerc are un avantaj substanțial în modul în care distribuie greutatea față de un acoperiș plat. Oamenii au înțeles acest principiu cu mult timp în urmă și l-au aplicat dând naștere unor adevărate opere de artă. Dar oricât de capabili ar fi inginerii noștrii, natura a găsit aceeiași soluție cu mult înainte. Dacă puneți picioarele unul lângă altul, cele două bolte plantare formează o astfel de structură care distribuie foarte eficient greutatea întregului corp. Într-un sistem atât de complex (și care implică 52 de oase și 66 de articulații, pentru ambele picioare) sunt posibile multe disfuncționalități sau mecanisme compensatorii, dar voi menționa numai două exemple.

Trebuie să înțelegem că orice disfuncționalitate la acest nivel va afecta printr-un lanț kinetic toate structurile articulare dintre gleznă și gât. Piciorul plat va avea ca și consecință o rotație anterioară a bazinului, ceea ce va duce la o accentuare a lordozei lombare.

În  cazul în care există o asimetrie, bolta plantară mai accentuată stânga sau dreaptă, pe lângă deficiențele mai sus menționate poate duce la o lungime diferită a membrului inferior și ca urmare o modificare în plan frontal a poziției bazinului, care duce frecvent la o strategie compensatorie numită scolioză.

Ce puteți face este să contactați un specialist și să achiziționați încălțăminte specială. Există și o altă soluție, care implică un specialist în alt domeniu (kinetoterapie sau antrenor personal) și include exerciții fizice, care pot ameliora sau vindeca situația dumneavoastră.

Atunci când după o zi de stat pe scaun la birou sau un drum lung cu mașina, simți tensiune și discomfort de obicei în zona lombară, instinctul îți spune să faci anumite mișcări (stretching), care au ca urmare relaxarea zonei respective și creșterea fluxului sanguin, iar senzația de discomfort poate să dispară, dar din păcate numai temporar. Este ca și cum mănânci o ciocolată cand îți este foame…

Foarte pe scurt, o strategie eficientă implică, cum am mai spus, un program individualizat cu exerciții pentru  mușchiul Tibial Anterior, care poate fi inhibat, probabil stretching pentru mușchii gambei Gastrocnemian si Soleus, de asemenea trebuie considerat că mușchii Peroneali (cu funcție în suportul bolții plantare) pot fi inhibați.

În anumite cazuri, se recomandă stretching pentru M. Biceps Femoris, în mod sigur trebuie considerat mușchiul Psoas cu funcție în flexia coapsei, M. Gluteus Mediu și nu în ultimul rând M. Transvers Abdominal, cu funcție în stabilizarea coloanei vertebrale.

Știu că sună complicat, dar nu vă speriați. Exercițiile sunt relativ simple, și, după faza inițială care implică o perioada de învățare, se pot face în 20-30 de minute. Nu este un mare sacrificiu dacă ne scapă de durere.

 

Dan Poenaru

Doctor in educație fizică, autor, antrenor personal

Membru al Asociației “Succes în Educație și Sport”

Email: danpoenaru@asociatiasucces.ro