Brazilienii își propun să ofere Jocuri Olimpice de succes. “Ultima sută de metri este mereu cea mai grea”

Șeful Comisiei de Coordonare a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Nawal El Moutawakel a declarat că sprijină Brazilia și pe brazilieni pentru a oferi Jocuri Olimpice de succes în luna august a acestui an, la sfârșitul celei de a 10-a și ultime vizite a Comisiei de Coordonare a CIO. Vizita a avut loc la Rio de Janeiro (11-13 aprilie 2016), se precizează într-un comunicat remis Sport Profit.  Declarația sa a fost făcută după trei zile de întâlniri în orașul gazdă din Brazilia, care au inclus un tur de prezentare a Parcului Olimpic și a locațiilor de la Deodoro. Întâlnirea a avut loc în prezența reprezentanților celor trei niveluri guvernamentale (federal, statal și municipal). Comitetul Organizator al Rio 2016 a făcut prezentări despre stadiul pregătirilor. În declarația de după întâlniri, El Moutawakel a spus, “Pe măsură ce ne apropiem de ultimele 114 zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice Rio 2016 și în ciuda situației politice și economice complexe, suntem încrezători că Brazilia și brazilienii sunt pe calea cea bună pentru a oferi Jocuri Olimpice de succes, care vor rămâne în istorie. Sprijinul puternic din partea autorităților locale, precum și parteneriatul și solidaritatea demonstrată de CIO, Federațiile Internaționale, Comitetele Olimpice Naționale și alți parteneri olimpici, alături de Agenda Olimpică 2020, au fost de neprețuit pentru organizatorii Jocurilor de la Rio, pe măsură ce termină pregătirile. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor implicați pentru munca lor susținută și angajamentul în acest proiect.” “Ultima “sută de metri” este mereu cea mai grea”, a continuat ea. “În timpul fazei operaționale în care intrăm acum, încă există mii de detalii de care trebuie să ne ocupăm, iar rezolvarea oportună va face diferența între o Olimpiadă comună și o Olimpiadă grozavă. Echipa Rio 2016 este pregătită să se ridice la înălțimea acestei provocări și să ofere Jocuri Olimpice și Paralimpice care să reflecte căldura, ospitalitatea și pasiunea pentru sport a brazilienilor. Considerăm că Rio 2016 va face poporul gazdă mândru. ”

Președintele Rio 2016 Carlos Arthur Nuzman a comentat: “Această ultimă vizită a Comisiei de Coordonare a CIO ne-a ajutat foarte mult în acest periplu către primele Jocuri Olimpice din America de Sud. Datorită solidarității și sprijinului din partea CIO, Federațiilor Internaționale și a Comitetelor Olimpice Naționale în timpul acestei perioade dificile pentru Brazilia, vom fi pregătiți. Nu vom fi mulțumiți de sine pe ultima sută de metri. Suntem conștienți că încă avem elemente importante de finalizat înainte de Ceremonia de Deschidere din 5 august. Muncim din greu cu toți partenerii noștri la fiecare din aceste puncte și suntem mai încrezători ca niciodată că poporul brazilian va oferi o Olimpiadă grozavă.”

Încrederea Comisiei a fost întărită de faptul că peste 98% din locații sunt finalizate; că 33 evenimente test au fost duse la bun sfârșit cu succes, primind reacții pozitive din partea atleților din competiție; și că sprijinul pentru Jocuri al oamenilor rămâne puternic, cu un procent de 70% la Rio de Janeiro. Acest ultim rezultat subliniază faptul că locuitorii consideră Jocurile ca fiind un element pozitiv în dezvoltarea orașului și țării lor.

Flacăra Olimpică va fi aprinsă în 21 aprilie în Olimpia Antică iar ștafeta Torței Olimpice va începe în Brazilia în 3 mai. Ștafeta va aduce mesajul Jocurilor în toată țara și va sublinia urmările sale importante, care vor include un sistem public de transport îmbunătățit, o administrare mai bună a deșeurilor, o funcționare mai bună a orașului, perfecționare profesională, dezvoltare a facilităților sportive și școli noi. Toate acestea vor oferi beneficii generațiilor viitoare. Comisia a felicitat echipa Rio 2016 și partenerii săi guvernamentali pentru munca lor în acest domeniu important.

În timpul întâlnirii sale, Comisia a primit de asemenea noutăți de la organizatori și de la partenerii săi despre domenii precum serviciile oferite atleților și Comitetului Olimpic Național (NOC), servicii sportive și servicii ale Federației Internaționale, funcționarea presei scrise și audiovizuale, spectatori, transport, marketing, tehnologie și despre Jocurile Paralimpice.

Jocurile Olimpice Rio 2016 vor începe în 5 august 2016.