Accidentările au crescut în ultimii 10 ani cu aproape 700 %

Accidentările au crescut în ultimii 10 ani cu aproape 700 % – STUDIU

Temele principale din cadrul conferinței cu tema ”Prevenția accidentărilor în sportul de performanță” care a avut loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal au fost legate de programele de prevenție a accidentărilor în sportul de performanță, precum și de consecințele acestora. Plecând de la ideea că astfel de programe pot fi folosite cu succes în activitatea de performanță, s-au identificat cauzele și mecanismele de producere a accidentărilor, precum și posibilitatea de a le preveni.

S-a evidențiat faptul că mai mult de cinci milioane de tineri sportivi din întreaga lume, între 12 și 18 ani, primesc îngrijiri medicale din cauza accidentărilor sportive, 500.000 dintre ei au nevoie de îngrijiri specializate, iar 30.000 au nevoie de cel puțin o zi de spitalizare. Mai mulți medici au insistat pe ideea că accidentările au explodat din cauza concentrării doar pe o singură ramură sportivă (sursa sfgate.com). O realitate e și că accidentările au crescut în ultimii zece ani cu un procent situat undeva între 500 și 700 %! La fel de adevărat e și că mai mult de 50 la sută dintre aceste accidentări pot fi prevenite (sursa US Center of Desease Control).

O importanță deosebită în discursul multora a avut capitolul care s-a referit la costurile accidentărilor. S-a subliniat că, de pildă, într-unul dintre cele mai populare sporturi de peste Ocean, banii necesari pentru tratamentele medicale vin pe locul al patrululea după salarii, facilități și marketing.

În Europa, în Premier League, de exemplu, în ultimii cinci ani s-au cheltuit 669 de milioane de lire sterline pe salariile sportivilor accidentați, iar primele cinci echipe au plătit mai mult de jumătate (344 de milioane de lire). În aceeași perioadă, numărul accidentărilor a crescut cu 40 la sută pentru fiecare echipă.

În concluzie, după prezentările de specialitate, conferința durând mai bine de șase ore, s-a căzut de acord că ”absența sau disponibilitatea scăzută a jucătorilor accidentați prezintă un impact negativ asupra performanței echipei”, așa cum și rapoartele din UEFA Champions League au subliniat. La fel de importantă este și alimentația fotbalistului de performanță, precum și factorii genetici ai acestuia. La întâlnire au luat parte medici ai echipelor de fotbal din prima ligă, precum și alți specialiști în medicină sportivă de la alte discipline.  Conferința a fost deschisă de cuvântul domnului Justin Ștefan, secretar general al LPF, apoi au conferențiat Cosmin Dinu, managerul clinicii Ortomed – Isokinetik și Marcel Profirescu, specialist în recuperare post-traumatică.